today-is-a-good-day
11.3 C
Athens

Μοχλός ανάπτυξης των οικονομιών των Δυτικών Βαλκανίων η «μικρή Σένγκεν»

Πρόσκληση στο Μαυροβούνιο, τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο, να συμμετάσχουν στη «μικρή Σένγκεν», μία ζώνη ελεύθερης διακίνησης εμπορευμάτων, πολιτών και υπηρεσιών, απηύθυναν οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας, των Σκοπίων και της Σερβίας, στη διάρκεια της επενδυτικής συνόδου που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), στην έδρα της, το Λονδίνο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της EBRD, οι πρωθυπουργοί των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων συζήτησαν με τον πρόεδρο της EBRD Σούμα Τσακραμπάρτι για τα επιτεύγματα που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια και τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, προκειμένου η περιοχή να γίνει περισσότερο φιλική στην προσέλκυση επενδύσεων.

«Με την καθυστέρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσει το “πράσινο φως” για να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια και την Αλβανία, αυτές οι δύο χώρες και η Σερβία δημιούργησαν τη δική τους ζώνη ελεύθερων συναλλαγών, τη “μικρή Σένγκεν”, για να ελαχιστοποιήσουν τη γραφειοκρατία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

«Αυτό (σ.σ. η “μικρή Σένγκεν”) τονίζουν ότι είναι η καλύτερη ελπίδα τους να δείξουν στους ιδιώτες επενδυτές και στον κόσμο ότι μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερο επενδυτικό χώρο και την ενοποιημένη διοίκηση και σταθερότητα που θέλουν να δουν οι επενδυτές», προστίθεται.

Οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας, των Σκοπίων και της Σερβίας μίλησαν για τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας, καθώς και για όλα τα προγράμματα σύνδεσης της περιοχής στον τομέα των μεταφορών, των υποδομών και του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Η EBRD έχει επενδύσει έως σήμερα 13 δισ. ευρώ στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ