Γ.Πλακιωτάκης: Αφετηρία μίας νέας εποχής για την κρουαζιέρα στην χώρα

ΑΠΕ

Για την αφετηρία μίας νέας εποχής για την κρουαζιέρα στη χώρα μας, που ενδυναμώνει τη θέση και το ρόλο του λιμανιού του Πειραιά, στον παγκόσμιο χάρτη, έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, κατά τη σημερινή τελετή έναρξης εργασιών επέκτασης του σταθμού κρουαζιέρας, που θα δημιουργήσει δύο νέες θέσεις πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων «νέας γενιάς», μήκους μεγαλύτερου των 280 μέτρων.

Σημειώνεται ότι το έργο «Επέκταση Επιβατικού Λιμένα» είναι μία από τις υποχρεωτικές επενδύσεις του συνολικού επενδυτικού σχεδίου της COSCO SHIPPING για τον ΟΛΠ και έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους 32 μήνες.

Ο υπουργός Ναυτιλίας είπε ότι στη Μεσόγειο μετέχουν κάθε χρόνο σε κρουαζιέρες περίπου 26 εκατομμύρια επιβάτες, από τους οποίους το 1.100.000 φθάνει στο λιμάνι του Πειραιά.

«Αντιλαμβάνεστε πόσο μεγάλη είναι η προοπτική, με την ολοκλήρωση των έργων. Η κυβέρνηση συνολικά και ειδικότερα το υπουργείο Ναυτιλίας θεώρησε άμεση προτεραιότητα την έγκριση του master plan του ΟΛΠ, που ολοκληρώθηκε σε μόλις τρεις μόλις μήνες, μετά από χρόνια καθυστερήσεων που κόστισαν στο λιμάνι στην πόλη και την ελληνική οικονομία γενικότερα», ανέφερε.

Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι στο Λιμάνι του Πειραιά, θα υλοποιηθούν σημαντικά έργα, ύψους άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ εκ μέρους του πρωθυπουργού επαίνεσε τη διοίκηση του ΟΛΠ, για το γεγονός ότι προχώρησε άμεσα στην έναρξη υλοποίησης του επενδυτικού της πλάνου, με αφετηρία την επέκταση του σταθμού κρουαζιέρας.

Αναφερόμενος στον θαλάσσιο τουρισμό, είπε ότι πρόκειται για προνομιακή δραστηριότητα για τη χώρα μας που αναπτύσσεται σε ιδανικό περιβάλλον, προσθέτοντας ότι ήδη το υπουργείο Ναυτιλίας προχώρησε και σε νομοθετικές πρωτοβουλίες εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία του κλάδου των σκαφών αναψυχής.

Συμπλήρωσε εξάλλου ότι θα ληφθούν και αποφάσεις με στόχο την ενίσχυση του αριθμού των κρουαζιερόπλοιων που θα ταξιδεύουν στην χώρα μας και στα νησιά μας.

Πρόεδρος ΟΛΠ Yu Zenggang: Είμαστε στο ίδιο πνεύμα με την ανάπτυξη που προσδοκά η χώρα

Το πρόγραμμα της ΟΛΠ έχει ως στόχο την επιπλέον αναβάθμιση του λιμανιού του Πειραιά, προκειμένου να μπορεί να υποδέχεται κρουαζιερόπλοια όλων των δυνατοτήτων και είναι στο ίδιο πνεύμα με την ανάπτυξη που προσδοκά η χώρα, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Yu Zenggang.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις από τον κοροναϊό είπε ότι αυτό είχε αρχικά αρνητικό αντίκτυπο στην τουριστική κινεζική βιομηχανία ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η κινεζική κυβέρνηση θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα όποια κρούσματα άμεσα. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι με τη στήριξη των φίλων μας σε όλο τον κόσμο η κινεζική κυβέρνηση θα ξεπεράσει την επιδημία αυτή και θα κερδίσει τη μάχη ενάντια στον ιό», τόνισε.

Συμπλήρωσε εξάλλου ότι το 2019, 160 εκατομμύρια Κινέζοι τουρίστες ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο αναφέροντας ότι προφανώς αυτό το ρεύμα έχει μειωθεί λόγω της επιδημίας.

Ο κ. Yu Zenggang εξέφρασε την εκτίμηση ότι παρά τις επιπτώσεις από τον κοροναϊό περισσότεροι Κινέζοι τουρίστες φέτος θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα προκειμένου να απολαύσουν «τον καταπληκτικό ήλιο αυτή της χώρας».

Πρόσθεσε επίσης ότι μετά την ολοκλήρωση αυτού του έργου στο λιμάνι του Πειραιά θα υπάρχουν δύο νέες προβλήτες υποδοχής κρουαζιερόπλοιων νέας γενιάς, μήκους μεγαλύτερου των 280 μέτρων με φέρουσα ικανότητα 60.000 επιβατών.