today-is-a-good-day
19 C
Athens

Αυστρία: Εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού και ταξιδιωτικές οδηγίες

Τις περαιτέρω ενέργειες των αυστριακών αρχών, σε σχέση με τον νέο κορονοϊό, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μία εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού και αποσπασματικά ταξιδιωτικές οδηγίες, ανακοίνωσε το απόγευμα μετά από έκτακτη επιτελική σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών στη Βιέννη, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη βάση των αποφάσεων για την λήψη πέντε νέων μέτρων θα υπάρχουν από σήμερα σε καθημερινή βάση εκθέσεις των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας προς τον καγκελάριο, όπως επίσης αντίστοιχη ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Την Πέμπτη, οι κυβερνήτες των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων θα συντονίσουν με τις πολιτικές ηγεσίες των δύο υπουργείων την συνεργασία ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση, τις τοπικές κυβερνήσεις και την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ την Παρασκευή το θέμα του κοροναϊού θα απασχολήσει την σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας.

Επιπλέον, ο καγκελάριος ανέφερε ότι στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης του πληθυσμού θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στη σχετική διαφώτιση και στα μέτρα προστασίας, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών θα εκδώσει αποσπασματικά ταξιδιωτικές οδηγίες για περιοχές που πλήττονται από την επιδημία, και τέλος θα εντατικοποιηθεί επιπλέον η συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με τις γειτονικές χώρες, συνδέοντας στενότερα τα δίκτυα προειδοποίησης.

“Μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις μολύνσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και φυσικά και στην Αυστρία, και γι αυτό είναι απαραίτητο να είμαστε προετοιμασμένοι και εξοπλισμένοι για όλα τα σενάρια”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεμπάστιαν Κουρτς, σημειώνοντας ότι τέτοιες επιτελικές συσκέψεις γίνονται εδώ και σχεδόν έναν μήνα.

Τελευταία, όπως είπε, έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των μολύνσεων SARS-Cov-2, πρόκειται για μία “παγκόσμια πρόκληση με μαζικό κέντρο βάρους στην Κίνα”, όπου έχουν καταγραφεί το 98% των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων, ωστόσο παρατηρείται και μία ολοένα εντονότερη διεθνής διάσταση, τελευταία και στην Ευρώπη, στην Αυστρία οι εξετάσεις σε όλες τις 189 ύποπτες περιπτώσεις υπήρξαν αρνητικές.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ Ανσόμπερ, του συγκυβερνώντος κόμματος των Πρασίνων, τόνισε ότι δεν πρόκειται πλέον για μία “καθαρά τοπική επιδημία στην Κίνα”, όμως “υπάρχει μεγάλη απόσταση από μία παγκόσμια πανδημία”, και σε κάθε περίπτωση ο κοροναϊός έχει φθάσει στην Ευρώπη και ο Ιταλός ομόλογός του σε τηλεφωνική τους επικοινωνία του ανακοίνωσε “πάρα πολύ συγκεκριμένα μέτρα” κατά της βαριάς εξάπλωσης του ιού στην Ιταλία.

Μεταξύ άλλων, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, προγραμματίζονται μέσα στις επόμενες ημέρες χιλιάδες τεστ, ενώ στη συνάντηση στη Ρώμη, των υπουργών Υγείας Αυστρίας, Γερμανίας, Ελβετίας, Γαλλίας, και Σλοβενίας στοχεύεται ένας συντονισμός με την Ιταλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ