today-is-a-good-day
12.4 C
Athens

Α.Τσίπρας: Ιδιωτικοποίηση δικτύων και ενεργειακών φορέων το σχέδιο της κυβέρνησης

Η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι η μάχη του μέλλοντος, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ για το περιβάλλον, ενώ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καταλογίζοντάς του ότι η δική του πολιτική για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

«Η προστασία του περιβάλλοντος, δεν είναι απλώς ένα σύνθημα, δεν είναι σημαία ευκαιρίας για τα κόμματα και την πολιτική, η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι η μάχη του μέλλοντος…», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ακολούθως κατέθεσε το πολιτικό του στίγμα: «Η προστασία του περιβάλλοντος όμως, ο μετριασμός της κλιματικής κρίσης, δεν είναι μια πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά ουδέτερη υπόθεση, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις κοινωνικές ανισότητες. Υπό αυτή την έννοια αφορούν περισσότερο την Αριστερά, τα κόμματα που έχουν ορίζοντα μια πιο δίκαιη κοινωνία και θέλουν να εκπροσωπούν τα μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα».

Ως χαρακτηριστικό της έμφασης που δίνει στα θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει το θέμα του περιβάλλοντος στην πολιτική του ατζέντα από την συγκρότησή του, και σε επίπεδο προγράμματος και σε επίπεδο κινηματικών και πολιτικών πρωτοβουλιών. Ανέφερε τις πρωτοβουλίες για το περιβάλλον την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το περιοριστικό δημοσιονομικό περιβάλλον: Συνοπτικά τόνισε:

-Η μεγάλη μεταρρύθμιση στην αγορά ενέργειας και οι πρωτοβουλίες για τις ΑΠΕ, ώστε η Ελλάδα να είναι πλέον στην 9η θέση παγκοσμίως στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

-Για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια συνταγματικής επιταγής καταρτίστηκαν, αναρτήθηκαν και κυρώθηκαν οι δασικοί χάρτες. Αλλά και το Κτηματολόγιο και όλα τα γεωχωρικά δεδομένα, όπως και ο χωροταξικός σχεδιασμός.

-Καταρτίσαμε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα έως το 2030, με στόχο την κλιματική ουδετερότητα και όχι απλά την απολιγνιτοποίηση.

-Θεσμοθετήσαμε την Εθνική Στρατηγική για τα Δάση και πολιτική πρόληψης πυρκαγιών.

-Ήμασταν στην πρώτη δεκάδα των χωρών της ΕΕ με ολοκληρωμένη στρατηγική για την κυκλική οικονομία, και ξεκινήσαμε την πρωτοβουλία για τον περιορισμό χρήσης της πλαστικής σακούλας.

-Ολοκληρώσαμε τον εθνικό κατάλογο περιοχών Natura.

-Σχεδιάσαμε και ολοκληρώσαμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση, προστασίας και διαχείρισης της βιοποικιλότητας.

Σε αντιπαραβολή αναφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη: «Να δούμε, όμως, τώρα τι συμβαίνει. Η κυβέρνηση της ΝΔ επενδύει σε μια επικοινωνιακή διαχείριση, πίσω από την οποία κρύβεται μια οργανωμένη προσπάθεια για ιδιωτικοποίηση των πάντων, προς όφελος των λίγων. Για τη ΝΔ, η “ισχυρή ανάπτυξη”, είναι ανάπτυξη χωρίς όρους και προϋποθέσεις». Κλιμακώνοντας την επίθεση είπε ότι σταδιακά αποδεικνύεται ότι η περιβαλλοντική πολιτική είναι μία ακόμη από τις μεγάλες της απάτες και υποστήριξε:

Επανέρχεται στον σχεδιασμό της εκτροπής του Αχελώου σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, αποφάσεις του ΣτΕ και γνωμοδοτήσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος εξελίσσεται σε σύμβουλο επενδύσεων της Ελληνικός Χρυσός, προωθώντας ακόμα και χατιρική αναθεώρηση της αρχικής σύμβασης του 2004, όταν ακόμα και προχθές το ΣτΕ επιβεβαίωσε τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα αδιέξοδα της πρότασης μεταλλουργίας

Ακυρώνεται η πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών, που είχε εξασφαλισμένο προϋπολογισμό και προγραμματισμό προσλήψεων για τις δασικές υπηρεσίες.

Η απολιγνιτοποίηση του 2028 καταντά κούφια επικοινωνιακή επιλογή, δεν οδηγεί στην αναγκαία κλιματική ουδετερότητα [για την οποία εμείς δεσμευτήκαμε στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο 2019], δεν εξασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, το χαμηλό κόστος ενέργειας και τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, που εμείς είχαμε προετοιμάσει.

Το πραγματικό τους σχέδιο είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση δικτύων και ενεργειακών φορέων και η μεταφορά της ηλεκτροπαραγωγής σε ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου. Αυτό δεν είναι σχέδιο απολιγνιτοποίησης, είναι σχέδιο αεριοποίησης. Εξάλλου, ο κ. Χατζηδάκης επιχαίρει αυτή την εβδομάδα ότι έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης. Έτσι όμως υποθηκεύει το μέλλον της χώρας και των επόμενων γενεών.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις βασικές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το συνέδριο, αλλά και μετά από αυτό, υπογραμμίζοντας «την δίκαιη και ομαλή μετάβαση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας στην κλιματική ουδετερότητα με δημόσιο έλεγχο των βασικών ενεργειακών δικτύων και φορέων, με κοινωνική δικαιοσύνη, με πρόληψη και αντιμετώπιση των ανισοτήτων». Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ανοίξει μία συζήτηση συνολικά αλλά και για τα επιμέρους θέματα της κλιματικής αλλαγής, σε συνδυασμό μάλιστα με το συνολικό αναπτυξιακό μοντέλο για την χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ