today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Γ.Θωμάς: Αναμένεται υψηλό τίμημα για το 49 % του ΔΕΔΔΗΕ

Την εκτίμηση ότι το τίμημα για το 49 % του ΔΕΔΔΗΕ θα είναι πολύ υψηλό, και το ενδιαφέρον ανάλογο με αυτό που εκδηλώθηκε χθες για την ΔΕΠΑ Υποδομών διατυπώνει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, σε συνέντευξή του στο «liberal».

«Ο ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί έναν αναξιοποίητο θησαυρό, με ένα τεράστιο πανελλαδικό δίκτυο, έχοντας μπροστά του projects, όπως αυτό για την αντικατάσταση των σημερινών 7,5 εκατομμυρίων παλαιών μετρητών, με “έξυπνους”, αλλά και με δυνατότητα να “κουμπώσουν” πάνω στο δίκτυο οπτικές ίνες, ιδανικές για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες 5G», τονίζει ο υφυπουργός. Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός, που θα προβλέπει ισχυρά δικαιώματα για το 49 % που θα αποκτήσει ο ιδιώτης επενδυτής, αναμένεται να προκηρυχθεί τον Σεπτέμβριο.

Αναφερόμενος στο σχέδιο για τη «δίκαιη μετάβαση» στην μεταλιγνιτική εποχή των περιοχών που βασίζονται σήμερα στη λιγνιτική παραγωγή ρεύματος, ο κ. Θωμάς τονίζει ότι «το στοίχημα είναι η έγκαιρη και σωστή απορρόφηση των κονδυλίων, ο σχεδιασμός των κατάλληλων έργων και η αλλαγή νοοτροπίας της περιοχής».

Ο υφυπουργός Ενέργειας υπογραμμίζει το επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, τόσο για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όσο και για τις 17 μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων που πρόκειται να δημοπρατηθούν εφέτος, εκτιμώντας ότι την επόμενη πενταετία θα κινητοποιηθούν επενδύσεις άνω των 2 δις, ευρώ χρήμα στην πράσινη ελληνική αγορά.

Τέλος, για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» επισημαίνει ότι το νέο πρόγραμμα θα επανασχεδιαστεί και δεν θα αφορά μόνο χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, αλλά και τα μεσαία και υψηλά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ