today-is-a-good-day
21.2 C
Athens

Χαμηλή η τιμή του ελληνικού ελαιολάδου – Τι πρέπει να γίνει

Η ανταγωνιστικότητα της τιμής του ελληνικού ελαιολάδου τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση του ΥπΑΑΤ, Μάκη Βορίδη, με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου.
Άπαντες συμφώνησαν ότι το ζήτημα της διαμόρφωσης της τιμής του ελαιολάδου συνδέεται με την μεγάλη προσφορά, η οποία οφείλεται κυρίως στη μεγάλη παραγωγή ισπανικού ελαιολάδου.
Θυμίζουμε ότι στο ισπανικό ελαιόλαδο επεβλήθησαν επιπρόσθετοι δασμοί ύψους 25% από τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να απολέσει σημαντικό τμήμα της διοχέτευσης της στην αμερικανική αγορά και να διατίθεται στην ευρωπαϊκή αγορά και έτσι να συμπιέζονται συνολικά οι τιμές στο ελαιόλαδο. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης όλοι συμφώνησαν ότι το μέτρο αποθεματοποίησης δεν αποτελεί λύση και δεν θα έφερνε αποτελέσματα στην ελληνική αγορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Υπουργός έχει επανειλημμένως τονίσει ότι το ελληνικό ελαιόλαδο πρέπει να αναδειχθεί μέσω της τυποποίησης για να αποκτήσει υπεραξία, γεγονός που θα το κάνει πιο ανταγωνιστικό. Ειδικότερα, αυτό που αναφέρει το υπουργείο είναι ότι το ελληνικό ελαιόλαδο πρέπει να μπει στο ράφι των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων του εξωτερικού, προκειμένου να αποφέρει κέρδη στους παραγωγούς, οι οποίοι τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της χύμα διακίνησης. Πηγές του υπουργείου, αναφέρουν ότι “η Ιταλία για παράδειγμα, αγοράζει ελληνικό λάδι, το οποίο αναμιγνύει με ιταλικό και το πουλάει μετά για ελληνικό, γιατί ο Ιταλός δίνει καλύτερη τιμή στο χέρι για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ