today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Ποινή 3 ετών και 4 μηνών στον Ρ.Στόουν για ψευδή κατάθεση στο Κογκρέσο

Σε φυλάκιση τριών ετών και τεσσάρων μηνών καταδικάστηκε σήμερα από ομοσπονδιακό δικαστήριο ο Ρότζερ Στόουν πρώην σύμβουλος και επί χρόνια στενός φίλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με την κατηγορία της ψευδούς κατάθεσης στο Κογκρέσο που ερευνούσε την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Δικαιοσύνης, διαψεύδοντας ότι ενεργεί κατόπιν εντολής του Τραμπ, είχε ζητήσει να επιβληθεί στον Στόουν μικρότερη ποινή από εκείνη που ζητούσαν οι εισαγγελείς που είχαν αναλάβει την υπόθεση. Το υπουργείο στην ανακοίνωσή του έκανε λόγο για ποινή 3-4 ετών, η οποία «αντιστοιχεί περισσότερο στις ποινές που επιβάλλονται συνήθως για το αδίκημα της παρακώλυσης».

Οι τέσσερις εισαγγελείς, οι οποίοι είχαν προτείνει να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 7-9 ετών, αποσύρθηκαν από την υπόθεση και μάλιστα ο ένας παραιτήθηκε από τη θέση του.

Η δικαστής Έιμι Μπέρμαν Τζάκσον ανακοίνωσε την ποινή, η οποία συνάδει με την πρόταση του υπουργείου, λίγη ώρα αφότου ο δικηγόρος του Στόουν ζήτησε να μην επιβληθεί ποινή φυλάκισης στον πελάτη του για μια υπόθεση που έχει προκαλέσει την οργή του προέδρου. Η επιθετική στάση του κατηγορούμενου και τα ψέματά του συνιστούν «απειλή για τη δημοκρατία μας», σχολίασε η δικαστής. «Δεν του ασκήθηκε δίωξη, όπως κάποιοι διαμαρτύρονται, επειδή υπερασπίστηκε τον πρόεδρο. Του ασκήθηκε δίωξη επειδή προχώρησε σε συγκάλυψη για τον πρόεδρο», συνέχισε η Τζάκσον. «Δεν υπήρξε τίποτα το αθέμιτο, το κίβδηλο ή το αισχρό στην έρευνα ή τη δίωξη», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας λέξεις που έχει χρησιμοποιήσει ο Ντόναλντ Τραμπ για την υπόθεση του πρώην συνεργάτη του.

Η δικαστής είπε επίσης ότι ο Στόουν «ήξερε ακριβώς τι έκανε» όταν ανήρτησε πέρσι σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία της με ένα στόχαστρο στο κεφάλι της. Σχολίασε μάλιστα ότι η συμπεριφορά του απέναντι στο δικαστήριο ήταν «απειλητική και εκφοβιστική», κάτι που δεν είναι ανεκτό στην απονομή δικαιοσύνης.

Ο Στόουν δεν μίλησε καθόλου κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του δικαστηρίου.

Η δικαστής επισήμανε επίσης ότι ο Στόουν δεν κατηγορήθηκε, ούτε καταδικάστηκε για συνωμοσία με τη Ρωσία. Όμως η προσπάθειά του να παρεμποδίσει την κοινοβουλευτική έρευνα για την ανάμιξη της Ρωσίας στις εκλογές «ήταν σκόπιμη, σχεδιασμένη, όχι ένα μεμονωμένο επεισόδιο». Οι ερευνητές δεν ήταν κάποια «μυστική, αντι-Τραμπική οργάνωση» αλλά μέλη του Κογκρέσου και από τα δύο κόμματα και μάλιστα την εποχή εκείνη η Επιτροπή στην οποία κατέθεσε ο Στόουν ελεγχόταν από τους Ρεπουμπλικάνους, το κόμμα του προέδρου.

Νωρίτερα, ο Στόουν έφτασε στο δικαστήριο φορώντας γυαλιά ηλίου και καπέλο, αγκαζέ με τη σύζυγό του και περιστοιχισμένος από συγγενείς, φίλους και δικηγόρους. Πέρασε, χωρίς να σταματήσει, από έναν τεράστιο, φουσκωτό αρουραίο ντυμένο Τραμπ, με κόκκινη γραβάτα και κίτρινα μαλλιά, και από ένα πλακάτ που έγραφε ότι πρέπει να του δοθεί χάρη.

Ένας από τους συγκεντρωμένους έξω από το δικαστήριο τον αποκάλεσε «προδότη».

Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η ακροαματική διαδικασία, ο Τραμπ διαμαρτυρήθηκε, με ανάρτησή του στο Twitter, γράφοντας ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα έπρεπε να έχει ασκήσει δίωξη στον πρώην επικεφαλής του FBI, τον Τζέιμς Κόμεϊ, και τον πρώην αναπληρωτή του, τον Άντριου ΜακΚέιμπ, επειδή, όπως υποστηρίζει, είπαν ψέματα. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ερευνήσει και τους δύο και αποφάσισε να μην ασκήσει διώξεις.

«Είναι δίκαιο;» διερωτήθηκε ο Τραμπ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπιλ Μπαρ επέμεινε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πρόεδρος δεν του ζήτησε να παρέμβει στην υπόθεση του Στόουν. Ταυτόχρονα όμως, του ζήτησε να σταματήσει τις αναρτήσεις για δικαστικά θέματα, εκτιμώντας ότι καθιστά “αδύνατο” το έργο του.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, ο οποίος την Τρίτη έδωσε χάρη στον πρώην χρηματιστή Μάικλ Μίλκεν και τον πρώην κυβερνήτη του Ιλινόι Ροντ Μπλαγκόγιεβιτς, έχει ρωτηθεί αν θα δώσει χάρη και στον Στόουν, αλλά απέφυγε να απαντήσει. «Θα δούμε τι θα γίνει», είπε την Τρίτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ