today-is-a-good-day
22.8 C
Athens

Ελληνικές τράπεζες: Έξι καταλύτες που καθορίζουν την πορεία των μετοχών τους

Εξι καταλύτες, που θα καθορίσουν την πορεία των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, με την επισήμανση ότι οι στόχοι που έχουν θέσει οι διοικήσεις μιλούν για δείκτες RoE άνω του 10% την επόμενη διετία, καταγράφει σημείωμα της Morgan Stanley προς τους πελάτες της, υπογραμμίζοντας ότι το κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών είναι το trade του 2020.
Η Morgan Stanley επισημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αναζητήσουν τις τράπεζες με ισχυρή υποκείμενη κερδοφορία, χαμηλό κίνδυνο εκτέλεσης και ισχυρούς και άμεσους καταλύτες και μετά τις ιταλικές τράπεζες σειρά έχουν οι ελληνικές.
Οι καταλύτες σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley είναι:
Το σχέδιο Ηρακλής, που αφορά την τιτλοποίηση και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στην Ιταλία, ένα παρόμοιο σύστημα (GACS), που εφαρμόστηκε το 2016, μείωσε τα NPLS στο μισό, από 324 δισ. σε 165 δισ. ευρώ.
Η ορατότητα στην οργανική μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs), με τα σχέδια να βρίσκονται σε πολύ συντηρητικές υποθέσεις. Για παράδειγμα, η Alpha Bank έχει εκτιμήσει την ετήσια μέση αύξηση των τιμών των ακινήτων κατά 3,5-4% στο σχέδιο της, ενώ η πραγματική ανάπτυξη είναι πολύ υψηλότερη. Ειδικότερα, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 9,1% στο εννεάμηνο του 2019 και αναμένεται να αυξηθούν κατά 8,4% το 2020.
Οι αγορές υποτιμούν την κυβέρνηση: Έχει δεσμευτεί για ανάπτυξη 4% μεσοπρόθεσμα. Η πορεία δείχνει ισχυρή (σήμερα κατά μέσο όρο στο 2,5%) και υπάρχει ούριος άνεμος: πάνω από 30 νομοσχέδια ψηφίστηκαν σε πέντε μήνες, υπήρξε σημαντική φορολογική μεταρρύθμιση και ισχυρά βήματα προς την επιτάχυνση της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή.
Έρχεται νέο πτωχευτικό δίκαιο ως το Απρίλιο του 2020, με στόχο την απλούστευση και επιτάχυνση της διαδικασίας αφερεγγυότητας με τον συνδυασμό εννέα διαφορετικών διαδικασιών και επιτάχυνση της οργανικής μείωσης των NPEs.
Αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και άρση του περιορισμού των θέσεων των ελληνικών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία αξιολογούνται με ΒΒ-, διαπραγματεύονται ωστόσο σαν να έχουν επενδυτική βαθμίδα, ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε αισιόδοξη για την είσοδο των ελληνικών ομολόγων στο QE.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ