today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Μέρκελ: Δε θέλει να αναμειχθεί στη διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας του CDU

Η καγκελάριος Μέρκελ δεν θέλει να αναμειχθεί στις διαδικασίες για την εκλογή νέας ηγεσίας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) και της υποψηφιότητας για την καγκελαρία.

«Δεσμεύτηκα σε αυτό όταν παραιτήθηκα από την προεδρία του κόμματος τον Οκτώβριο του 2018 και θέλω να τηρήσω αυτήν τη δέσμευση. Εξέφρασα τότε την ετοιμότητά μου να παραμείνω καγκελάριος όπως επίσης είχα πει τότε – και αυτό θα ήθελα να το υπογραμμίσω ξανά – ότι δεν θα αναμειχθώ στο ποιος θα οδηγήσει το CDU στο μέλλον ή ποιος θα γίνει υποψήφιος καγκελάριος. Η εμπειρία μου από την ιστορία διδάσκει ότι οι προκάτοχοι (στην ηγεσία του κόμματος και οι καγκελάριοι) πρέπει να παραμένουν έξω από αυτά και θα την ακολουθήσω. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνομιλώ με πιθανούς υποψηφίους», τόνισε η Μέρκελ σήμερα στο Βερολίνο στο περιθώριο της επίσκεψης της Φινλανδής πρωθυπουργού Σάνα Μάριν.

Αναφερόμενη στον σχηματισμό κυβερνήσεων με την συμμετοχή ακροδεξιών λαϊκιστών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η Μέρκελ είπε «για το κόμμα μου ισχύει η αρχή της μη συνεργασίας με την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και δεν θα ήθελα να κρίνω άλλες χώρες, αυτό το αποφασίζουν μόνες τους».

Η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν από την πλευρά της δήλωσε: «Δεν αναμένω ότι η κρίση στο CDU θα μπορούσε να επισκιάσει τη γερμανική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο δεύτερο μισό του 2020. Η Γερμανία έχει μεγάλη εμπειρία, είναι προσανατολισμένη σε λύσεις και γι αυτό πιστεύω πως θα χειριστεί την προεδρία πάρα πολύ καλά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ