today-is-a-good-day
20.2 C
Athens

Ο βαθύς διχασμός του ΣΥΡΙΖΑ και οι “απόρθητοι” αρμοί της εξουσίας

Αρνητικό πρόσημο άφησε πίσω της η «θυελλώδης» συνεδρίαση της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι νέες …θεωρίες αριστερής διακυβέρνησης Τσίπρα, περι «αρμών εξουσίας», μια ξεπερασμένη, αμιγώς Σταλινική αντίληψη και ο διχασμός των στελεχών για μια πλειάδα θεμάτων, που σχετίζονται με τον μετασχηματισμό του κόμματος, «εκτροχίασαν» για άλλη μια φορά την Κουμουνδούρου.

Του Κώστα Πασίση

Από την υποτιθέμενη αυτοκριτική για τα αίτια της τριπλής εκλογικής συντριβής, που αποτυπώθηκε στο πολυσέλιδο πόνημα που ετοίμασαν οι κ.κ Δραγασάκης, Μπαλτάς και Δρίτσας αλλά και την ομιλία Τσίπρα, εκείνο που έμεινε  ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές γιατί δεν μπόρεσε να ελέγξει τους «αρμούς της εξουσίας» και ότι  η ενδεχόμενη «δεύτερη φορά Αριστερά», θα είναι «εφιαλτική».

Θα  επιφέρει στο προσκήνιο την ολοκληρωτική αντίληψη του Τσίπρα για τον πλήρη έλεγχο του κράτους, των Ανεξάρτητων Αρχών, της Δικαιοσύνης και του τέταρτου πυλώνα Εξουσίας, που είναι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Προφανώς το μοντέλο διακυβέρνησης Ούγκο Τσάβες στη Βενεζουέλα, γοητεύει ακόμη τον αρχηγό του Σύριζα.

Τα περί «αρμών εξουσίας» επανάφεραν στις μνήμες όλων την ανατριχιαστική δήλωση Πολάκη, «να βάλουμε έναν πολιτικό στη φυλακή για να κερδίσουμε τις εκλογές».

Τις ραδιουργίες Ρασπούτιν στη σκευωρία της Novartis. Τον αήθη και επικίνδυνο πόλεμο κατά του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα.

Τις «αλχημείες» με τα  διατάγματα για τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης που αποφάσισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήδη είχαν προκηρυχθεί οι εκλογές. Κάτι που δεν επιτεύχθηκε λόγω του ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας στην προκειμένη περίπτωση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν βουλευτές της ΝΔ το νέο στρατηγικό …όραμα Τσίπρα, σκοντάφτει στο γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό  την «ομπρέλα» της Ε.Ε και λειτουργεί με τους κανόνες της, που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και να θέλει δεν μπορεί να καταργήσει…

Χθες, όμως, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, βαθύς γνώστης της κομμουνιστικής κουλτούρας και αντίληψης των πραγμάτων, έδωσε μια άλλη ενδιαφέρουσα ερμηνεία. Είπε ότι «το μόνο που έχει σημασία για τον κύριο Τσίπρα είναι η επανακατάληψη της Εξουσίας», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί οτι για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει οι εσωκομματικές τάσεις να μπουν σε λογική συμβιβασμού, προς χάριν του μεγάλου στόχου.

Το αφήγημα Τσίπρα, πάντως, έχει και δεύτερο απειλητικό …δράκο, που είναι ο εκλογικός αιφνιδιασμός από τον Μητσοτάκη, με διπλές εκλογές τους επόμενους μήνες.

Ένα ενδεχόμενο, όμως που ο υπουργός Εσωτερικών απέρριψε κατηγορηματικά.

Οι επικίνδυνες για τη χώρα δοξασίες Τσίπρα φαίνεται ότι δεν ενθουσίασαν ούτε τους αριστερούς συνεργάτες  του πρώην Πρωθυπουργού και αυτό φάνηκε από την αντίδραση του πρώην Προέδρου της Βουλής Νικ. Βούτση ο οποίος παρενέβη σε σχετική υποστηρικτική αναφορά του κ. Πολάκη, στην Κεντρική Επιτροπή τονίζοντας: «Είναι ντροπή να λέγονται αυτά τα πράγματα μεταξύ μας» και εξήγησε ότι δεν ήταν δυνατόν να κινηθεί η κυβέρνηση αντιθεσμικά». Μια δηλητηριώδη αιχμή για το σύντροφο πρώην υπουργό, με αποδέκτη και τον αρχηγό του κόμματος.

Στη σκληρή κόντρα, που δείχνει ότι το κόμμα είναι βαθύτατα διχασμένο, συμμετείχε και ο πρώην υπουργός  Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ο οποίος ευθέως  εξέφρασε τη διαφωνία του για το πως βλέπει ο Τσίπρας τη δεύτερη φορά Αριστερά.

Κάπου εκεί το παιχνίδι της εσωκομματικής ηρεμίας στο ΣΥΡΙΖΑ χάθηκε…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ