today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

O… Grand Major Μαραθώνιος στο Τόκυο

Μόλις 6 αγώνες σε όλο τον πλανήτη ανήκουν στους Major Marathons. Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Σικάγο, Λονδίνο, Βερολίνο και Τόκυο.

*Του Νίκου Αρμένη

Την Κυριακή 1η Μαρτίου θα διεξαχθεί ο πρώτος Major Marathon του 2020 στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας. Μόνο που φέτος θα του λείπουν πολλοί δρομείς… Για την ακρίβεια θα του λείπουν όλοι οι αθλούμενοι δρομείς ελέω κορονοϊού.

Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι λόγω της έξαρσης αυτής της φονικής αρρώστιας στις χώρες της Ασίας, στον φετινό μαραθώνιο στο Τόκυο θα λάβουν μέρος μόνο οι elite αθλητές και εκείνοι που αγωνίζονται με ειδικό αμαξίδιο. Για τους υπόλοιπους η συμμετοχή θεωρείται άκυρη…

Μιλάμε για 38.000 μαραθωνοδρόμους από κάθε γωνιά του κόσμου που ετοιμάζονται μήνες τώρα για να σταθούν στην εκκίνηση του αγώνα στο Τόκυο, και τελικά θα αναγκαστούν να τα ακυρώσουν όλα και να ψάξουν να αγωνιστούν – αν προλαβαίνουν – σε κάποιον άλλο μαραθώνιο της άνοιξης.

Εννοείται ότι δεν θα ανοίξει ποτέ καμία έκθεση μαραθωνίου και πως ακυρώνονται όλοι οι παράλληλοι δρομικοί αγώνες για οικογένειες κλπ..

Το κόστος αυτής της απόφασης είναι ανυπολόγιστο για πολλούς. Πρωτίστως για τη διοργάνωση του αγώνα αλλά όχι μόνο. Πολλοί από τους δρομείς που θα ταξίδευαν στην Ιαπωνία, θα χάσουν τα χρήματα που προφανώς έχουν δώσει για εισιτήρια και κρατήσεις ξενοδοχείων. Η αυξημένη τουριστική κίνηση και η υπερκατανάλωση στην αγορά του Τόκυο που πολλοί Ιάπωνες ανέμεναν όπως κάθε χρόνο, φέτος δεν θα συμβούν ποτέ.

Το πιο σοβαρό ίσως από όλα είναι πως στην κοινωνία της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου θα κυριαρχεί ο φόβος και η ανησυχία λόγω κορονοϊού μέχρι νεοτέρας..

Κι όμως… Οι Ιάπωνες πήραν αυτή την δύσκολη απόφαση βάζοντας πάνω από όλα το δημόσιο συμφέρον. Αυτονόητο θα μου πείτε.. Χμ.. δεν είμαι σίγουρος. Και μάλιστα όσο περισσότερο το σκέφτομαι, τόσο περισσότερο αμφιβάλλω αν άλλοι στη θέση τους θα έπαιρναν μια τόσο επώδυνη και κοστοβόρα απόφαση.
Και μόνο οικονομικά να το δεις, αντιλαμβάνεσαι πόσο μεγάλο είναι το κόστος…

Κατά την ταπεινή μου άποψη λοιπόν, ο μαραθώνιος στο Τόκυο και μόνο για αυτό, ανέβηκε ακόμα ψηλότερα στα μάτια μου. Έγινε grand major, αν μπορώ να επινοήσω μια αναβάθμισή του.

Εύχομαι του χρόνου κορονοϊός να μην υπάρχει οριστικά και να δούμε ξανά στην εκκίνηση του μαραθωνίου στο Τόκυο τη γνωστή εικόνα των χιλιάδων δρομέων από όλο τον πλανήτη πανέτοιμους να τρέξουν σε έναν από τους καλύτερους μαραθωνίους του κόσμου!

Ή μήπως στον καλύτερο; Χμ…

*Ο Νίκος Αρμένης είναι δημοσιογράφος-πολιτικός συντάκτης και μαραθωνοδρόμος. Εργάζεται στο ΑΠΕ και το MEGA.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ