today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Ν.Καραθανασόπουλος: Οι ευθύνες της εξέλιξη βαραίνουν την πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής

Από την αρχή συμμετοχής μας στην προανακριτική επιτροπή αναδείξαμε την ανάγκη διερεύνησης της υπόθεσης σε όλες τις πτυχές και επομένως την ανάγκη εξέτασης όλων των μαρτύρων και των λεγόμενων «προστατευόμενων», με αφαίρεση της κουκούλας, πλήρη στοιχεία και φυσική παρουσία” δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μέλος της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, Νίκος Καραθανασόπουλος.

“Ο ένας εκ των δύο «προστατευόμενων» μαρτύρων αρνήθηκε εξ αρχής την εξέταση, ενώ ο άλλος παρότι αρχικά είχε δεχθεί, τελικά αρνήθηκε και αυτός να προσέλθει. Όμως η βίαιη προσαγωγή σε καθεστώς ανωνυμίας δε λύνει το πρόβλημα, γι’ αυτό και το ΚΚΕ δε συμφώνησε με αυτήν την απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση η αναζήτηση της αλήθειας δεν μπορεί να διερευνηθεί με μάρτυρες που αποκρύπτουν τα στοιχεία τους” πρόσθεσε.

“Οι ευθύνες για τη εξέλιξη αυτή  βαραίνουν και την πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής, που αποδέχεται το θεσμό των «προστατευόμενων», «ανώνυμων» μαρτύρων  και δεν καταργεί το νόμο, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, που υπερασπίσθηκε με πάθος τους κουκουλοφόρους μάρτυρες, παρότι κατά την ψήφιση του σχετικού νόμου 2928/2001, δηλαδή του τρομονόμου, είχε καταγγείλει ως επικίνδυνη για τα δημοκρατικά δικαιώματα αυτήν την διαδικασία” ανέφερε, επίσης, ο Ν. Καραθανασόπουλος, καταλήγοντας: “Η αντίθεσή μας αυτή δεν αφορά μόνο την υπόθεση που εξετάζεται, αλλά συνολικά την καταδίκη και απόρριψη μιας διάτρητης και επικίνδυνης διαδικασίας. Θεωρούμε ότι το κράτος και οι αρχές έχουν τη δυνατότητα να προστατεύουν μάρτυρες που το έχουν ανάγκη και αυτό μπορεί να γίνει αποτελεσματικά μόνον σε συνθήκες επωνυμίας και όχι μιας δήθεν ανωνυμίας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ