Βουλγαρία: Έρευνα για παράνομη καύση αποβλήτων σε θερμοηλεκτρικούς σταθμούς

Έρευνα για να διαπιστωθεί εάν γίνεται παράνομη καύση αποβλήτων στους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς του Μπόμποφ Ντολ, του Σλίβεν και του Πέρνικ διεξάγει το υπουργείο Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας, σε συνεργασία με το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της χώρας, Ιβάν Γκέσεφ.
Ο γενικός εισαγγελέας Ιβάν Γκέσεφ και οι υπουργοί Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, Μλάντεν Μαρίνοφ  και Εμίλ Ντιμιτρόφ αντίστοιχα, δήλωσαν πως η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Μπόμποφ Ντολ και στους γύρω οικισμούς προέρχεται από τον θερμοηλεκτρικό σταθμό της περιοχής. Ο λόγος – σύμφωνα με τους ίδιους- είναι ότι ο θερμοηλεκτρικός σταθμός καίει τα απόβλητα χωρίς να διαθέτει τα απαραίτητα φίλτρα.
Όπως μεταδίδει η δημόσια ραδιοφωνία της Βουλγαρίας, οι τρεις θερμοηλεκτρικοί σταθμοί ανήκουν στον επιχειρηματία Χρίστο Κοβάτσκι. Ο γενικός εισαγγελέας τόνισε ότι σε εξέλιξη είναι προδικαστική διαδικασία, στη διάρκεια της οποίας διαπιστώθηκε ότι τα απόβλητα στον θερμοηλεκτρικό σταθμό του Μπόμποφ Ντολ αναμειγνύονται με άνθρακα. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι η άδεια για τη δοκιμή καύσης των αποβλήτων είχε λήξει και ότι τα απόβλητα που δεν πληρούν τις προδιαγραφές RDF (σ.σ. στερεό απόβλητο που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σαν καύσιμο σε λέβητες για την παραγωγή ατμού ή ηλεκτρικής ενέργειας) αποθηκεύονται σε κοντινό χώρο.
Η άδεια που είχε ο θερμοηλεκτρικός σταθμός μέχρι τον περασμένο Μάιο ήταν για πειραματική καύση. Αυτό ήταν επίσης το χρονικό όριο, εντός του οποίου ο ιδιοκτήτης ήταν υποχρεωμένος να ολοκληρώσει την επένδυσή του στην εγκατάσταση φίλτρων που απαιτούνταν για καύση μεικτού άνθρακα και RDF. Ωστόσο, η επένδυση δεν πραγματοποιήθηκε.