today-is-a-good-day
13 C
Athens

Ακαδημία Πλάτωνος: Ένα μεγάλο στοίχημα για την Αθήνα – Γράφει η Ο.Κεφαλογιάννη

Η Ακαδημία Πλάτωνος είναι μία περιοχή τεράστιας ιστορικής και πολιτιστικής αξίας που παραμένει υποβαθμισμένη, τόσο λόγω των διαχρονικών προβλημάτων της – προσβασιμότητα, χρήση γης, έλλειψη υποδομών – , όσο και προβλημάτων που προστέθηκαν, συνεπεία της κρίσης και της αύξησης των μεταναστών,  κατά την τελευταία δεκαετία.

Της Όλγας Κεφαλογιάννη*

Πρόκειται για μία περίπτωση που κατά το πρόσφατο παρελθόν, αλλά και παλαιότερα έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον φορέων και θεσμικών παραγόντων, με στόχο την αξιοποίηση του μοναδικού πολιτιστικού πλούτου στην κατεύθυνση ανάδειξης και αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής και της ποιότητας ζωής των πολιτών. Με στοχευμένες παρεμβάσεις αναπλάσεων, μεσαίας και μικρής κλίμακας, για πολλές από τις οποίες υπάρχουν ήδη ώριμες μελέτες, οι οποίες, όπου χρειάζεται, μπορεί να επικαιροποιηθούν.

Η αξιοποίηση του χώρου των 135 στρεμμάτων, ως πρότυπου αρχαιολογικού πάρκου, η δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης των Αθηνών με μικρό αποτύπωμα, αλλά και δομών πολιτισμού που θα λειτουργούν ως κέντρα σύγχρονης διανόησης για τα μεγάλα πανεπιστήμια του Εξωτερικού, για φοιτητές, ερευνητές και ακαδημαϊκούς είναι παρεμβάσεις που μπορούν να ζωντανέψουν ολόκληρες γειτονιές και να τις μεταμορφώσουν σε πόλο έλξης επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος.

Σίγουρα, η επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος απαιτεί μία συνολική προσέγγιση των προβλημάτων της περιοχής, έναν συνολικότερο σχεδιασμό που θα διαπερνά τον ευρύτερο χωρικό επαναπροσδιορισμό της. Χρειάζεται να αναζητηθούν λύσεις που θα διευκολύνουν την προσβασιμότητα και την αποσυμφόρηση της ευρύτερης περιοχής από κυκλοφοριακά ζητήματα. Θα πρέπει, επίσης, να χαρτογραφηθούν οι υπάρχουσες κοινωνικές δομές, αλλά και να καταγραφούν οι επιπλέον ανάγκες σε αυτές, όπως διαμορφώθηκαν τη δύσκολη δεκαετία που διανύσαμε.

Με τον τρόπο αυτό μπορούν να επωφεληθούν στον μέγιστο βαθμό από τον σχεδιασμό οι κάτοικοι, οι πολίτες που δραστηριοποιούνται, αλλά και επισκέπτες της περιοχής.

Διότι είναι αυτονόητο ότι η αναγέννηση της Ακαδημίας Πλάτωνος, θα συμβάλει καθοριστικά και στην ποιοτική αναβάθμιση της τουριστικής προσφοράς της Αθήνας. Έχοντας ως σημείο αναφοράς το τεράστιο πολιτιστικό ενδιαφέρον της περιοχής αλλά και η σύζευξή του με τις δημιουργικές βιομηχανίες, με σκοπό την προσέλκυση νέου και εξειδικευμένου κοινού.

Δεν μπορούμε να αφήσουμε ανεκμετάλλευτα τα πολύτιμα εργαλεία και την τεχνογνωσία της νέας ψηφιακής εποχής που μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού ως ενεργού, σύγχρονου και καίριου κλάδου της Οικονομίας. Που θα φέρουν τη Χώρα πιο κοντά στα νέα μοντέλα ανάπτυξης, με τα πολιτιστικά αγαθά να βρίσκονται στο επίκεντρο της ευρύτερης παραγωγικής διαδικασίας και να ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα σε διεθνές επίπεδο.

Η Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να αφήσει το δικό της μοναδικό αποτύπωμα στις νέες αυτές προκλήσεις, με όχημα το αξεπέραστο πολιτιστικό της απόθεμα. Η αναγέννηση της Ακαδημίας Πλάτωνος μπορεί να αποτελέσει ένα φωτεινό παράδειγμα της δύναμης που έχει ο Πολιτισμός, όταν διασυνδέεται στην πράξη με την κοινωνία και την οικονομία. Και μόνο έτσι μπορεί να απελευθερώσει όλες του τις δυνάμεις προς όφελος των πολιτών και ως επένδυση στο μέλλον.

Η σημερινή κυβέρνηση επαναφέρει, σταδιακά, συνθήκες ασφάλειας, ομαλότητας και ευημερίας στην ελληνική κοινωνία. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιηθούν, με όραμα, ιδέες και μελέτες ετών που θα ανοίξουν έναν μεγάλο κύκλο ανάπτυξης για την πόλη των Αθηνών και θα ενισχύσουν τη διεθνή ακτινοβολία του Ελληνικού Πολιτισμού.

Η πολιτική βούληση για τη μέγιστη αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Χώρας, όπως είναι ο Ελληνικός Πολιτισμός, πλέον υπάρχει.

Ο Πολιτισμός πρέπει και μπορεί να βρεθεί στο επίκεντρο αυτής της μεγάλης, εθνικής προσπάθειας. Να αποτελέσει τον βασικό μοχλό της εθνικής ανάτασης στη νέα δεκαετία που μόλις ξεκίνησε. Η αναγέννηση της Ακαδημίας Πλάτωνος είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την Αθήνα που δεν πρέπει να χαθεί.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη είναι Βουλευτής ΝΔ Α’ Αθηνών

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ