Σλοβενία: Εκτεταμένες καταστροφές στα δάση

ΑΠΕ

Εκτεταμένες καταστροφές στα δάση της Σλοβενίας προκάλεσε η κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, περίπου 100.000 κυβικά μέτρα δέντρων έχουν ξεριζωθεί, με αποτέλεσμα οι αρχές να έχουν κινητοποιηθεί για την απομάκρυνσή τους.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την υπουργό Γεωργίας της Σλοβενίας Αλεξάντρα Πίβετς, τα δέντρα που ξεριζώθηκαν από τους θυελλώδεις ανέμους θα απομακρυνθούν διότι, σε αντίθετη περίπτωση, μπορούν να αποτελέσουν εστία ανάπτυξης φλοιοφάγων εντόμων που θα προσβάλλουν τα υπόλοιπα υγιή δέντρα. Οι αρμόδιες αρχές -τόνισε η κ. Πίβετς- προχωρούν άμεσα στην εκκαθάριση και απομάκρυνση των δέντρων και τη λήψη προληπτικών μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η υπουργός Γεωργίας επισκέφθηκε δασικές εκτάσεις κοντά στο Κραν στη βορειοδυτική Σλοβενία, όπου οι ζημιές ήταν οι μεγαλύτερες που καταγράφηκαν. Στην περιοχή Γκορένισκα ξεριζώθηκαν περίπου 70.000 κυβικά μέτρα δένδρων. Οι τελικές εκτιμήσεις για το κόστος των ζημιών αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες.