Αυστρία: Μείωση του αριθμού των αιτήσεων για χορήγηση ασύλου μέσα στο 2019

116

Μείωση κατά 9% σε σχέση με το 2018, παρουσίασε μέσα στην περασμένη χρονιά ο αριθμός των αιτήσεων χορήγησης ασύλου στην Αυστρία, οι οποίες ανήλθαν σε 12.511 και που βρέθηκαν στο επίπεδο που καταγραφόταν πριν από δέκα χρόνια.

Αυτό διαπιστώνεται στα ετήσια στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα στη Βιέννη από το αυστριακό Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ την ίδια στιγμή στο σύνολο των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημειώθηκε μία αύξηση των αιτήσεων για χορήγηση ασύλου, κατά μέσο όρο σε ποσοστό 13%.

Ως παράγοντα κινδύνου, ο επικεφαλής της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Βόλφγκανγκ Τάουχερ ανέφερε τους 120.000 ανθρώπους που, όπως σημείωσε, βρίσκονται αυτή την στιγμή σε αναζήτηση ασύλου κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων, πέραν της Ελλάδας κυρίως σε Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία.

Επιπλέον, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που, κατά την γνώμη του, αυξάνουν την μετανάστευση, όπως είναι η προσφυγική κατάσταση στην Τουρκία και η διένεξη στην Συρία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ίδιος, μέσα στο 2019 υπήρξαν 9.500 θετικές αποφάσεις για χορήγηση ασύλου στην Αυστρία, σε 10.100 περιπτώσεις η αίτηση απορρίφθηκε, επικουρική προστασία αναγνωρίστηκε συνολικά 2.200 φορές και σε 1.900 υποθέσεις δόθηκε δικαίωμα ανθρωπιστικής παραμονής.

Τις μεγαλύτερες πιθανότητες να τους χορηγηθεί άσυλο στην Αυστρία έχουν πρόσφυγες προερχόμενοι από τη Συρία, σε ποσοστό 89% και ακολουθούν εκείνοι από το Ιράν, των οποίων τα δύο τρίτα των αιτήσεων έχουν θετική απάντηση, ενώ πρώτοι στην επικουρική προστασία βρίσκονται οι Αφγανοί, με πάνω από το ήμισυ των αναγνωρισμένων αιτήσεων.

Σχεδόν το 40% των αιτήσεων που υποβάλλονται για τη χορήγηση ασύλου αφορά πολίτες από την Συρία και το Αφγανιστάν, ενώ στον κατάλογο με τις χώρες προέλευσης των αιτούντων άσυλο, μεταξύ των δέκα πρώτων βρίσκονται πολίτες από Νιγηρία, Γεωργία και Ινδία που όμως δεν έχουν καμία πιθανότητα να τους χορηγηθεί άσυλο, όπως συνέβη πέρυσι, για παράδειγμα, με τις 354 αιτήσεις Ινδών, από τις οποίες καμία δεν έλαβε θετική απάντηση.

Στα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών καταγράφεται για το 2019 μία μερική μείωση του αριθμού των επαναπατριζόμενων που ανήλθε σε 12.245, και από αυτούς το 45% εγκατέλειψαν οικειοθελώς την χώρα, ενώ οι υπόλοιποι απελάθηκαν, και από αυτούς, σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Τάουχερ, το 46% είχε υποπέσει σε αδικήματα.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο αριθμός των αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου που είχαν υποβληθεί στην Αυστρία στη διάρκεια της «κρίσιμης χρονιάς», το 2015, είχε ανέλθει σε 90.000, αριθμός που είναι μεν κατά 200% μεγαλύτερος από εκείνον των αιτήσεων του 2014 (που ήταν 28.000), αλλά υπολείπεται αρκετά εκείνου των 170.000 του έτους 1956, κατά την περίοδο της κρίσης στην Ουγγαρία, που θεωρείται έως σήμερα ο «ιστορικά» υψηλότερος για την Αυστρία.