today-is-a-good-day
17 C
Athens

Αφγανιστάν: “Αξιοσημείωτες” πρόοδοι στις συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ-Ταλιμπάν

«Αξιωσημείωτες πρόοδοι» έχουν καταγραφεί στις συνομιλίες μεταξύ Ουάσινγκτον και Ταλιμπάν, δήλωσε χθες Τρίτη το βράδυ ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

«Σήμερα είχα τη χαρά να λάβω ένα τηλεφώνημα από τον @ΥπουργόΠομπέο με το οποίο με ενημέρωσε για τις αξιοσημείωτες προόδους που έχουν σημειωθεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται με τους Ταλιμπάν», έγραψε στο Twitter ο Γάνι.

«Ο υπουργός με ενημέρωσε για την πρόταση των Ταλιμπάν για τον σημαντικό και διαρκή περιορισμό της βίας», τόνισε ο Αφγανός πρόεδρος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για μια «καλοδεχούμενη εξέλιξη».

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Αφγανιστάν Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, έπειτα από αντίστοιχη συνομιλία που είχε με τον Πομπέο, εξέφρασε στο Twitter «την αισιοδοξία» του Αμερικανού υπουργού «σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της βίας και την καταγραφή προόδου στις τρέχουσες συνομιλίες οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε μια συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για διαφγανικές συνομιλίες οι οπoίες θα οδηγήσουν σε διαρκή ειρήνη».

Στέλεχος των Ταλιμπάν επεσήμανε ότι οι δύο πλευρές ενδέχεται να συναντηθούν σήμερα το απόγευμα στη Ντόχα, όπου διεξάγονται συνομιλίες εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

Η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη αφγανικές και αμερικανικές πηγές, ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δέχθηκε τη Δευτέρα υπό όρους μια συμφωνία με τους Ταλιμπάν.

Οι αντάρτες διαπραγματεύονται εδώ και μήνες με την Ουάσινγκτον την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν με αντάλλαγμα κυρίως εγγυήσεις για την ασφάλεια, περιορισμό της βίας και έναρξη διαφγανικού διαλόγου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ