today-is-a-good-day
18.1 C
Athens

Σκόπια: Κυρώθηκε το Πρωτόκολλο προσχώρησης στο ΝΑΤΟ

Η Βουλή των Σκοπίων κύρωσε σήμερα ομόφωνα το Πρωτόκολλο Προσχώρησης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η κύρωση του πρωτοκόλου εκ μέρους του της Βουλής των Σκοπίων θα αποκτήσει ισχύ σε μεταγενέστερη ημερομηνία, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία κύρωσης στη Βουλή της Ισπανίας, τη μόνη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία δεν έχει κυρώσει ακόμη τη συμφωνία για την ένταξη των Σκοπίων στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η διαδικασία κύρωσης του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ από την ισπανική Βουλή καθυστερεί, καθώς, μόλις πρόσφατα σχηματίστηκε κυβέρνηση στη χώρα αυτή.

Αναμένεται η Ισπανία να κυρώσει το πρωτόκολλο αυτό εντός του Μαρτίου, όμως μέχρι τότε θα έχει διαλυθεί η Βουλή των Σκοπίων, προκειμένου να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που δρομολογούνται για τις 12 Απριλίου.

Ο Πρόεδρος των Σκοπίων, Στέβο Πεντάροφσκι, μιλώντας σήμερα σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής της χώρας, ανέφερε ότι οι συμβιβασμοί στους οποίους προέβησαν τα Σκόπια το περασμένο διάστημα, όπως η συμφωνία με την Ελλάδα για τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας (Συμφωνία των Πρεσπών) και η συμφωνία συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ Σκοπίων και Βουλγαρίας, ήταν μεν δύσκολοι, όπως είπε, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, ήταν αυτοί που άνοιξαν το δρόμο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η μόνιμη εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Κέι Μπέιλι Χάτσισον κατά την διάκρεια τηλεφωνικής ενημέρωσης στις Βρυξέλλες, δήλωσε:

«Νομίζω ότι προς το καλοκαίρι η σημαία των Σκοπίων θα κυματίζει μαζί με τις 29 σημαίες, που υπάρχουν τώρα στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ… Θα χαρούμε πολύ την άνοιξη να χαιρετίσουμε τα Σκόπια στο τραπέζι μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ