today-is-a-good-day
25.3 C
Athens

Ελ Σαλβαδόρ: Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου κατηγόρησε τον Μπουκέλε για πραξικόπημα

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ελ Σαλβαδόρ Μάριο Πόνσε κατηγόρησε χθες Δευτέρα τον πρόεδρο της χώρας Ναγίμπ Μπουκέλε για «απόπειρα πραξικοπήματος» επειδή επέτρεψε την είσοδο στη βουλή πάνοπλων αστυνομικών και στρατιωτικών την ώρα που εκφωνούσε μια απειλητική ομιλία.

Ο Μπουκέλε διέπραξε «πραξικόπημα» εναντίον της νομοθετικής εξουσίας, κατήγγειλε ο Πόνσε, μέλος του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Εθνικής Συμφωνία (PCN, συντηρητικό), αφού συναντήθηκε με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.

Εξάλλου το Ανώτατο Δικαστήριο του Ελ Σαλβαδόρ δέχθηκε την προσφυγή που κατέθεσαν δύο πολίτες εναντίον του Μπουκέλε και του ζήτησε να σταματήσει να χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις «για δραστηριότητες που είναι αντίθετες με τον προβλεπόμενο από το Σύνταγμα σκοπό τους».

Την Κυριακή στρατιώτες με πλήρη εξάρτυση και κρατώντας πιστόλια, αλλά και μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας εισέβαλαν στο κοινοβούλιο. Λίγο αργότερα ο Μπουκέλε εκφώνησε ομιλία ενώπιον των 84 βουλευτών που ήταν παρόντες, στην οποία τους κατηγόρησε ότι «δεν αξίζουν τίποτε», επειδή αρνούνται να εγκρίνουν εσπευσμένα το δάνειο ύψους 109 εκατομμυρίων δολαρίων που θέλει προκειμένου να βελτιωθεί ο εξοπλισμός της αστυνομίας και του στρατού ώστε να καταπολεμηθεί το οργανωμένο έγκλημα. Παράλληλα τους έδωσε διορία ως την Κυριακή να το εγκρίνουν, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει λαϊκή εξέγερση.

Σε αντίδραση ο Πόνσε ανέστειλε επ’ αόριστον τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα με μοναδικό θέμα το δάνειο που επιθυμεί ο Μπουκέλε.

Το Ελ Σαλβαδόρ έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά εγκληματικότητας παγκοσμίως, με το ετήσιο ποσοστό φόνων να ανέρχεται το 2019 σε 35,6 φόνους ανά 100.000 κατοίκους.

Ο 38χρονος Μπουκέλε ανέλαβε την εξουσία τον Ιούνιο του 2019 δεσμευόμενος να αντιμετωπίσει τη βία των εγκληματικών οργανώσεων στο φτωχό αυτό κράτος της Κεντρικής Αμερικής.

Διεθνείς αντιδράσεις

Η χώρα «βρίσκεται στα πρόθυρα μιας επικίνδυνης αντιπαράθεσης», ήταν ο τίτλος της εφημερίδας La Prensa Grafica, ενώ η El Mundo ανησυχούσε για την «ένταση» στη χώρα.

Από την πλευρά της η El Diario de Hoy κατήγγειλε στο κεντρικό της άρθρο «το σοβαρό λάθος της κατάληψης του κοινοβουλίου με τη βοήθεια των ενόπλων δυνάμεων», παρά «τους απολύτως ξεκάθαρους κανόνες του Συντάγματος» το οποίο προβλέπει «τον μη πολιτικό χαρακτήρα του στρατού».

Η παρουσία στρατιωτών στο κοινοβούλιο προκάλεσε επικρίσεις και από διεθνείς οργανώσεις, που τόνισαν ότι υπονομεύει την ανεξαρτησία της νομοθετικής εξουσίας.

Ο Χοσέ Μιγκέλ Βιβάνκο, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αμερικανική ήπειρο, καταδίκασε το συμβάν στο Twitter, κάνοντας λόγο για «ωμή επίδειξη βίας».

Η διευθύντρια για την αμερικανική ήπειρο της Διεθνούς Αμνηστίας Έρικα Γκεβάρα- Ρόσας επεσήμανε ότι το συμβάν θυμίζει «τις πιο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας του Ελ Σαλβαδόρ», αναφερόμενη στον εμφύλιο πόλεμο που τερματίστηκε το 1992.

Από την πλευρά του ο Μπουκέλε απέρριψε τις κατηγορίες για αυταρχική συμπεριφορά σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais, λέγοντας: «Αν ήμουν δικτάτορας, θα είχα πάρει τον έλεγχο των πάντων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ