today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

Γεροβασίλη: Το επιτελικό παρακράτος αντεπιτίθεται

Το «επιτελικό παρακράτος» αντεπιτίθεται

Με αφορμή τα ολοένα και συχνότερα δημοσιεύματα στον Τύπο για τις Μεθοδεύσεις στην Προκήρυξη του Διαγωνισμού για τις νέες ταυτότητες, κάνοντας μάλιστα ορισμένα λόγο για «μίζα εκατομμυρίων», το επιτελικό παρακράτος περνά στην αντεπίθεση!

Ο κος Χρυσοχοΐδης σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας για την αδικαιολόγητη επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τις νέες ταυτότητες προέβη σε μια πρωτοφανή, αήθη και συκοφαντική επίθεση σε βάρος της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Μη μπορώντας να εξηγήσει γιατί το πρώτο του μέλημα, τις πρώτες κιόλας μέρες που ανέλαβε το Υπουργείο, ήταν η ακύρωση του διαγωνισμού και γιατί στο νέο διαγωνισμό που επαναπροκήρυξε φέρεται να εισήγαγε «φωτογραφικές» προδιαγραφές που μειώνουν τον ανταγωνισμό και αυξάνουν το κόστος, ο κος Χρυσοχοΐδης, έπραξε το αδιανόητο.

Άφησε αιχμές για δήθεν καταγγελίες κατά του διαγωνισμού ΣΥΡΙΖΑ …7 μήνες μετά την ακύρωσή του ενώ ταυτόχρονα τις χαρακτήρισε «μη σοβαρές».

Αν και κλήθηκε επανειλημμένα και κατηγορηματικά να καταθέσει όποια τυχόν στοιχεία διαθέτει κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ουδέν κατέθεσε.

Άρα είτε:

οι επιστολές ήταν ασόβαρες ή ανυπαρκτες και στριμωγμένη η Νέα Δημοκρατία απλά πετάει λάσπη στον ανεμιστήρα,

ο Χρυσοχοϊδης οφείλει να τις προσκομίσει αμέσως.

Πάντως αν κάποιοι οφείλουν να φοβούνται τον Εισαγγελέα, αυτοί ανήκουν στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας…

Ήμουν η τελευταία υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης και οι προκλήσεις σε αυτή τη συζήτηση είναι αρκετές στις οποίες θα απαντήσω είναι αρκετές.

Μια μικρή παρένθεση: κ.Υπουργέ όταν πηγαίνετε σε μια γειτονιά που σας λένε ότι επιτέλους έφτασε η αστυνομία, να πηγαίνετε και στον παρακάτω δρόμο. Κι όταν πάτε στην οδό Αντωνιάδου (διακίνηση ναρκωτικών) να γυρνάτε σε μια ώρα. Σας το λέω καλοπροαίρετα. είναι διαρκής αγώνας η καταπολέμηση του εγκλήματος.

Θα μιλήσω για δυο θέματα για τα οποία προκλήθηκα.

Προληπτικές προσαγωγές

Επί των ημερών μας δεν έγιναν ποτέ προληπτικές προσαγωγές, έγιναν προσαγωγές σε άτομα που αποδεδειγμένα υποκινούσαν σε βίαιες πράξεις

Στο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό στο Σύνταγμα πολλοί «πατριώτες» μορφοποιημένοι σε τάγματα εφόδου επιτέθηκαν σε αστυνομικούς που φρουρούσαν τη Βουλή με σιδερένια λοστάρια που είχαν πάνω τους την ελληνική σημαία. Τότε 27 αστυνομικοί πήγαν στο νοσοκομείο αλλά κανείς από εσάς δεν καταδίκασε τη βία κατά αστυνομικών.

 Για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων και των λοιπών εγγράφων ασφαλείας.

Ειδικά για τις ταυτότητες και τα έγγραφα ασφαλείας, η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις. Ο διαγωνισμός που ακύρωσε η Κυβέρνηση είχε ξεκινήσει από εμάς στις 18 Απριλίου 2019.

Η πρόσκληση του διαγωνισμού δόθηκε σε 27 εταιρίες με κριτήριο να έχουν κάνει κάποιο αντίστοιχο έργο στην ΕΕ για να αποδεικνύεται η εμπειρία τους.

Μέχρι να φύγουμε από κυβέρνηση καμία καταγγελία δεν είχε γίνει, δε διαμαρτυρήθηκε κάποια εταιρεία και δεν είδαμε κάποιο δημοσίευμα κατά του διαγωνισμού.

Ο διαγωνισμός προέβλεπε πως αν αλλάξει κάτι στις ευρωπαϊκές οδηγίες σε πέντε χρόνια θα μπορούσε να αλλάξει και η ταυτότητα από ασπρόμαυρη σε έγχρωμη. Η έγχρωμη φωτογραφία που βάλατε εσείς στο διαγωνισμό σας δε χρειαζόταν. Η ευρωπαϊκή πρακτική είναι άλλωστε η ασπρόμαυρη φωτογραφία. Μόνο 3 χώρες στην Ευρώπη έχουν έγχρωμη φωτογραφία. Στις ΗΠΑ ελάχιστες έχουν έγχρωμη και αυτές ακόμη γυρνάνε στις ασπρόμαυρες.

Να ξεκαθαρίσω κάτι ακόμη. Το τσιπάκι στις ταυτότητες είχε κενό χώρο για να υποδεχτεί την ψηφιακή υπογραφή και στοιχεία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Ωστόσο, πόσοι πολίτες μπορούν σήμερα με ηλεκτρονική υπογραφή να έχουν υπηρεσίες από το κράτος; Ελάχιστοι. Άρα υπάρχει μια επιβάρυνση γιατί την ψηφιακή υπογραφή θα την πληρώσει ο πολίτης, την αγοράζει, σήμερα κοστίζει 50 ευρώ ανά διετία. Δε χρειαζόταν ακόμα λοιπόν, γιατί δεν είναι τόσο διαδεδομένη η ψηφιακή υπογραφή. Είχαμε προβλέψει όμως το χώρο, όταν θα ήταν απαραίτητη για τους πολίτες.

Η σπουδή την πρώτη μέρα να σταματήσει αυτός ο διαγωνισμός εγείρει υποψίες. Τα δημοσιεύματα γι’ αυτό είναι πολλά: Καθημερινή, Τα Νέα, Δημοκρατία, Εφημερίδα των Συντακτών, Ντοκουμέντο). Η επίθεση έγινε για τα δυο τελευταία μέσα: για την ΕΦΣΥΝ και το Ντοκουμέντο.

Όμως δεν μπορεί το όποιο πολιτικό ζήτημα – και θα φανεί ποιος έχει δίκιο, θα δούμε πόσες εταιρίες θα έρθουν να καταθέσουν προσφορά τελικά- δεν μπορούν τα ζητήματα αυτά να είναι αφορμή για να χτυπηθεί η ελευθεροτυπία στη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ