today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Ελ Σαλβαδόρ: Στρατιωτική εισβολή στο κοινοβούλιο για να εγκριθεί… ένα δάνειο

Ομάδα στρατιωτών οπλισμένων με αυτόματα όπλα εισέβαλαν χθες Κυριακή στο κοινοβούλιο του Ελ Σαλβαδόρ προκειμένου να ασκήσουν πίεση στα μέλη του να εγκρίνουν εσπευσμένα το δάνειο ύψους 109 εκατομμυρίων δολαρίων που θέλει ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε να λάβει η χώρα, στο πλαίσιο του σχεδίου του για να βελτιωθεί ο εξοπλισμός της αστυνομίας και του στρατού ώστε να καταπολεμηθεί το οργανωμένο έγκλημα.

Οι στρατιώτες με πλήρη εξάρτυση εισέβαλαν στο κοινοβούλιο την ώρα που έπαιρνε τον λόγο ο Μπουκέλε. Νωρίτερα είχε δώσει στους βουλευτές διορία επτά ημερών να εγκρίνουν το σχέδιό του για το δάνειο.

Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την παρουσία ενόπλων στο κοινοβούλιο, μια άνευ προηγουμένου κίνηση εκφοβισμού.

Ο 38χρονος Μπουκέλε καθισμένος στη θέση του προέδρου του κοινοβουλίου ένωσε τα χέρια του για να προσευχηθεί, όπως δήλωσε, ζητώντας από τους υποστηρικτές του να επιδείξουν υπομονή απέναντι στους βουλευτές πολύ λίγοι εκ των οποίων ήταν παρόντες στη χθεσινή, ειδική συνεδρίαση.

«Αν αυτοί οι ξεδιάντροποι δεν εγκρίνουν το σχέδιο (…) θα σας καλέσω ξανά εδώ την Κυριακή», τόνισε ο Μπουκέλε στους υποστηρικτές του στη διάρκεια συγκέντρωσης χθες έξω από το κοινοβούλιο, την ώρα που αποχωρούσε από το κτίριο.

Οι βουλευτές του Ελ Σαλβαδόρ πρόκειται να συναντηθούν σήμερα για να συζητήσουν τις προτάσεις του προέδρου, δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μάριο Πόνσε, σε μια ένδειξη πιθανής αποκλιμάκωσης της κατάστασης.

Την πίεση που ασκεί ο πρόεδρος στο κοινοβούλιο υποστηρίζουν σθεναρά ο υπουργός Άμυνας Ρενέ Φράνσις Μερίνο Μονρόι και ο επικεφαλής της αστυνομίας Μαουρίσιο Αριάσα Τσίκας. Ωστόσο θεσμοί και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ινστιτούτα μελετών αμφισβητούν τη νομιμότητα των κινήσεων του Μπουκέλε.

Επικαλούμενος το άρθρο 167 του Συντάγματος του Ελ Σαλβαδόρ που αφορά έκτακτες ανάγκες, ο Μπουκέλε δήλωσε ότι το υπουργικό του συμβούλιο καλεί το Κογκρέσο να συνεδριάσει και να εγκρίνει το δάνειο άμεσα.

Το Ελ Σαλβαδόρ έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά εγκληματικότητας παγκοσμίως, με το ετήσιο ποσοστό φόνων να ανέρχεται το 2019 σε 35,6 φόνους ανά 100.000 κατοίκους.

Ο Μπουκέλε ανέλαβε την εξουσία τον Ιούνιο του 2019 δεσμευόμενος να αντιμετωπίσει τη βία των εγκληματικών οργανώσεων στο φτωχό αυτό κράτος της Κεντρικής Αμερικής.

Ο πρόεδρος θέλει να χρησιμοποιήσει το δάνειο για να βελτιώσει τον εξοπλισμό της αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων στη μάχη τους ενάντια στο έγκλημα.

Όμως το Σαββατοκύριακο οι περισσότεροι βουλευτές επέλεξαν να μην συμμετάσχουν στη συζήτηση που διεξήχθη στο κοινοβούλιο για το σχετικό νομοσχέδιο.

Ελλείψει απαρτίας στο κοινοβούλιο, ο Μπουκέλε ζήτησε από τους υποστηρικτές του να συγκεντρωθούν έξω από το κτίριο. Περίπου 50.000 πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του και βγήκαν στους δρόμους με πλακάτ, πανό και σφυρίχτρες, με στρατιώτες και αστυνομικούς να περιφρουρούν την κινητοποίηση.

«Η ανάπτυξη αστυνομικών και στρατιωτικών μέσα στο κοινοβούλιο μας θυμίζει τις πιο ζοφερές στιγμές της ιστορίας του Ελ Σαλβαδόρ», αντέδρασε η Διεθνής Αμνησία στο Twitter.

Από την πλευρά του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χαρακτήρισε το συμβάν «επίδειξη ωμής βίας» και πρόσθεσε ότι ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών θα πρέπει να συνεδριάσει εκτάκτως για να συζητήσει την κατάσταση.

Εξάλλου σε ανακοίνωσή του που δημοσιοποίησε χθες Κυριακή, το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα απηύθυνε έκκληση για «διάλογο και πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών», προκειμένου να υπάρξουν «εγγυήσεις ως προς το κράτος του δικαίου» και ιδίως για «τη διάκριση των εξουσιών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ