today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Σύγκρουση με fake news επιδιώκουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Η κυριαρχία της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό, η δημοσκοπική καθήλωση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η αδυναμία του ΚΙΝΑΛ να «αναπνεύσει» πολιτικά, όπως  δείχνουν οι μετρήσεις οδηγούν τα δυο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης σε «τυφλή» σύγκρουση με την κυβέρνηση. Στη «μάχη» ρίχνονται ακόμη και fake news, που επανήλθαν στην …μόδα.

Του Κώστα Πασίση

Μέτα από επτά μήνες διακυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίζει σχεδόν χωρίς …αντίπαλο, με τον Αλέξη Τσίπρα και την Φώφη Γεννηματά απλά να είναι …θεατές.

Το «μονότερμα» Μητσοτάκη ώθησε αναγκαστικά τα δυο κόμματα της αντιπολίτευσης σε αλλαγή πλάνων δράσης ακόμη και συγκυριακής σύμπλευσης, προκειμένου να «φρενάρουν» την πολλά υποσχόμενη πορεία της κυβέρνησης.

Τα πρώτα νέα δείγματα γραφής ήλθαν με αφορμή τις ύποπτες εξεγέρσεις μεταναστών στη Μόρια. Η Κουμουνδούρου, που δημιούργησε το «κολαστήριο», θεωρεί σήμερα ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα, είναι προνομιακός της χώρος για αντιπολίτευση.

Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτει η ακραία ρητορική της, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα ανέφερε ανερυθρίαστα ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης  Γιάννης Μουζάλας «Πιστεύω ακράδαντα – είπε μεταξύ άλλων – ότι η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει κοινωνικές εκρήξεις, οι οποίες οδηγούν σε κοινωνικούς αυτοματισμούς». Ενώ το ΚΙΝΑΛ, ως …ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για εξαπάτηση των νησιωτών από την κυβέρνηση.

Το Μαξίμου πάντως, δεν παρασύρθηκε στον πόλεμο «χαρακωμάτων» που επιδιώκει η αντιπολίτευση, για να στηρίξει το νέο της αφήγημα και εστίασε στις πρωτοβουλίες της για έλεγχο της δράσης των ΜΚΟ, την καλύτερη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων και τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης.

Fake news με …ονοματεπώνυμο

Εκεί, όμως που ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ  έπαιξαν τα …ρέστα τους, δίνοντας ένα απίστευτο  ρεσιτάλ δημαγωγίας, συνοδευόμενο και με διαστρέβλωση της πραγματικότητάς, είναι στο θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

Ενα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο κληρονόμησε η ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ, που άφησε το θέμα στην τύχη του, όπως και τους δανειολήπτες για τους οποίους σήμερα δήθεν …κόπτεται.

Αφορμή στάθηκε ένα απόσπασμα από ομιλία του Άδωνη Γεωργιάδη όπου δήθεν στρέφεται κατά των οικονομικά αδύναμων δανειοληπτών: “Προστασία  της πρώτης κατοικίας δεν υπάρχει σε καμία προηγμένη οικονομία ούτε και πρέπει να υπάρχει. Είναι και ζημία για την οικονομία να υπάρχει. Εγώ θέλω να έχουμε προστασία στην πρώτη κατοικία του ανθρώπου που πραγματικά και αποδεδειγμένα δεν μπορεί να πληρώσει και δεν έχει άλλη λύση. Αυτός πρέπει να προστατευθεί».

Στην προκειμένη περίπτωση, ο υπουργός Επενδύσεων σαφώς και φωτογράφιζε τους περιβόητους «μπαταχτσήδες», που μονίμως διαφεύγουν της πληρωμής των δανείων τους.

Από την προαναφερθείσα  τοποθέτηση, που υπάρχει και σε βίντεο, επιλέχθηκε μόνο η πρώτη πρόταση, η οποία αναρτήθηκε στα social media του ΚΙΝΑΛ συνοδευόμενη από το ακόλουθο κείμενο: “Ά.Γεωργιάδης: Υπέρ της απαίτησης των Funds για γενικευμένους πλειστηριασμούς της Α κατοικίας. ”Η προστασία είναι ζημιά”.

Έτσι στήθηκε ένα ακόμη fake news που έκανε τον γύρο των social media και των ΜΜΕ, ενώ φυσικά έσπευσε να το υιοθετήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπέγραψε και νομοθέτησε την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, με τον κ. Χαρίτση και τον κ. Παππά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επί δυο συνεχόμενα  24ωρα έλεγε τα πράγματα όπως έχουν, ότι δηλαδή με το νέο πτωχευτικό δίκαιο που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαΐου θα προστατεύονται μόνο οι αδύναμοι και όχι οι «πονηροί» και «στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλά η είδηση πέρασε στα …ψιλά.

Φάουλ και στα Εθνικά

Η Κουμουνδούρου όμως διέβη τον …Ρουβίκωνα και στα ευαίσθητα εθνικά ζητήματα. Με αφορμή τις δηλώσεις του Ερντογάν για τα Ίμια, κατηγόρησε την κυβέρνηση και το ΥΠΕΞ για «αβάστακτη ελαφρότητα»!

Στο προφανώς άτυχο σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο Εξωτερικών, απάντησε άμεσα: «Συνιστά ασυγχώρητη ελαφρότητα, ανακόλουθη με την κρισιμότητα των στιγμών, η χρησιμοποίηση δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων και η αυθαίρετη ερμηνεία συμβάντων με στόχο την επιδίωξη κομματικών σκοπιμοτήτων. Οι καιροί δεν επιτρέπουν τέτοιες επιπολαιότητες και αναμένουμε από την αξιωματική αντιπολίτευση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ