today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Αλ.Χαρίτσης: Η ΝΔ λειτουργεί σαν σχολιαστής των εξελίξεων στο προσφυγικό

«Η ΝΔ λειτουργεί σαν σχολιαστής των εξελίξεων στο προσφυγικό», υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης και πρόσθεσε ότι «η πρωτοφανής κοινωνική έκρηξη που αντιμετωπίζουμε στη Λέσβο αλλά και σε άλλα νησιά, αποδεικνύει ότι η λογική  που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες στο προσφυγικό είναι πλήρως αποτυχημένη».

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1 ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει και να διαχειριστεί αποτελεσματικά και με ανθρωπισμό το ζήτημα», ενώ αναφερόμενος στις κατηγορίες περί υποκίνησης των πρόσφατων επεισοδίων, ξεκαθάρισε ότι «πρόκειται για χυδαιότητες» και εξήγησε: «Το ζήτημα δεν ξεκίνησε χθες. Προεκλογικά, η ΝΔ υποστήριζε ότι τους πρόσφυγες τους έφερνε ο ΣΥΡΙΖΑ -δεν υπήρχαν ούτε γεωπολιτική αστάθεια ούτε πόλεμοι. Τώρα βρέθηκε νέος δράκος, οι ΜΚΟ. Αν υπάρχουν καταγγελίες για έκνομη δράση, πρέπει να διερευνηθούν. Αυτό που βλέπουμε όμως είναι μία προσπάθεια από την κυβέρνηση να αποπροσανατολίσει τη δημόσια συζήτηση και να μεταθέσει αλλού τις ευθύνες».

Σημείωσε ακόμη ότι «προγράμματα που λειτούργησαν επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως η “ Εστία” και η “ Φιλοξενία”, που μετέφεραν ανθρώπους σε κατοικίες και ξενοδοχεία, δεν λειτουργούν» και υπενθύμισε ότι «σε χειρότερες συνθήκες  αποσυμφορήσαμε τα νησιά μεταφέροντας 30.000 ανθρώπους προς στην ενδοχώρα. Πετύχαμε την κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των ροών» και κάλεσε την κυβέρνηση «να διεκδικήσει μια νέα προσέγγιση στη δήλωση αυτή με γνώμονα τη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί και τα συμφέροντα της χώρας».

Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της πρώτης κατοικίας, λέγοντας ότι «από την 1η Μαΐου δεν θα υπάρχει κανένα καθεστώς προστασίας. Η κοινωνία εξοργίζεται από τις κυνικότατες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, κ. Γεωργιάδη, ότι το καθεστώς προστασίας είναι επιζήμιο για την οικονομία».

Αναφέρθηκε τέλος στην κατάθεση σχεδίου νόμου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση του κατώτατου μισθού λέγοντας: «Η ΝΔ προεκλογικά είχε υποσχεθεί την αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά δεν έκανε απολύτως τίποτα για αυτό. Εμείς προτείνουμε την αύξησή του κατά 7,5% το 2020 και κατά 7,5% το 2021, όπως είχαμε προγραμματίσει να κάνουμε ως κυβέρνηση… Αυτή η αύξηση θα ωφελήσει περισσότερους από 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας και έχει άμεση σχέση με τη δυνατότητά τους να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και να τονώσουν την κατανάλωση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ