today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Τιτλοποιήσεις 7 δισ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς

Τον σχεδιασμό για τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων 7 δισ. ευρώ ανακοινώνει στους επενδυτές η Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστο Μεγάλου: «Το 2019 ήταν ένα έτος ορόσημο για την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς επέτυχε απτά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς που εστίασε, επανερχόμενη σε κερδοφορία, βελτιώνοντας την ποιότητα ενεργητικού και τη ρευστότητα και ενισχύοντας την κεφαλαιακή της βάση. Παράλληλα με αυτή τη σημαντική πρόοδο, η Τράπεζα ολοκλήρωσε σε χρόνο-ρεκόρ την ιδιαίτερα πολύπλοκη συναλλαγή μεταφοράς της πλατφόρμας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενου ενεργητικού, συνεργαζόμενη στρατηγικά με την Intrum, μια πρωτοβουλία που θα αναβαθμίσει την προσπάθεια απομόχλευσης των κινδύνων της Τράπεζας.

Επιπλέον, η έκδοση ομολόγου Tier 2 ποσού €400 εκατ. τον Ιούνιο 2019 ήταν η πρώτη από ελληνική τράπεζα μετά από 11 χρόνια. Συνολικά, οι αποφασιστικές ενέργειες της Τράπεζας ενίσχυσαν την κεφαλαιακή μας θέση κατά περίπου 200 μ.β., στο υψηλό της αρχικής κατεύθυνσης που είχε επικοινωνηθεί.

Η ετήσια απόδοσή μας ενισχύθηκε από τις εκταμιεύσεις δανείων ύψους €4,1 δισ., τα ανθεκτικά περιθώρια και την αδιάκοπη προσπάθεια μείωσης των εξόδων. Όσον αφορά στην ποιότητα ενεργητικού, οι εισροές μη εξυπηρετούμενων δανείων το 4ο 3μηνο 2019 υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σηματοδοτώντας ότι η θετική τάση θα συνεχιστεί. Το περιβάλλον είναι θετικό και υποστηρικτικό της προσπάθειάς μας, με την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά και όλους τους μακροοικονομικούς δείκτες σε βελτίωση. Το ελληνικό Σχέδιο Προστασίας Ενεργητικού “Ηρακλής” είναι ένα εργαλείο που θα προσφέρει επιπλέον στήριξη στις ελληνικές τράπεζες, ώστε να επιταχύνουμε τις πρωτοβουλίες εξυγίανσης των ισολογισμών μας. Αποτελεί ένα πρόσθετο σημαντικό εργαλείο, ευθυγραμμισμένο με το σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η αγορά ακινήτων έχει επίσης ανακάμψει, παράγοντας που υποστηρίζει σημαντικά την προσπάθεια της Τράπεζας να εξυγιάνει τον ισολογισμό της».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει σε εμπροσθοβαρείς ενέργειες μη οργανικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της το 2020 και σε τιτλοποιήσεις ύψους περίπου €7 δισ. Συνολικά, η συρρίκνωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που προγραμματίζεται το 2020 θα ενισχυθεί στα περίπου €11 δισ., καταλήγοντας σε δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων χαμηλότερο του 30% μέχρι το τέλος του 2020, έναντι αρχικού στόχου για μείωση κοντά στο 40%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ