today-is-a-good-day
21 C
Athens

Ο έλεγχος των ΜΚΟ. Τα υποκινούμενα επεισόδια και ο ρόλος των “Αλληλέγγυων”

Φως στη σκοτεινή πλευρά των πολυάριθμων και μη ελεγχόμενων Μη κυβερνητικών Οργανώσεων που …άνθισαν στη χώρα μας, παράλληλα με τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές, επιχειρεί να ρίξει η κυβέρνηση με την πρωτοβουλία της για τη δημιουργία μητρώου εργαζομένων στις ΜΚΟ που ασχολούνται με το προσφυγικό.

Του Κώστα Πασίση

Το μητρώο είναι είναι η πρώτη φάση του κυβερνητικού σχεδίου αναφορικά με τον πλήρη έλεγχο των ΜΚΟ, με το «αμαρτωλό» παρελθόν.

Ο στόχος του σχεδιαζόμενου πλάνου στην τελική του μορφή, είναι ο επανέλεγχος όλων αυτών οργανώσεων και η πιστοποίηση τους, ώστε να υπάρχει διαφάνεια παντού και κυρίως να γνωρίζει επακριβώς η κυβέρνηση και το κράτος, ποιοι είναι αυτοί που δραστηριοποιούνται στις ΜΚΟ.

Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, προκειμένου να μην υπάρχουν παρερμηνείες και …παρεξηγήσεις διευκρινίζουν ότι οι σοβαρές ΜΚΟ, που έχουν έγγραφα, δεν έχουν να φοβούνται απολύτως τίποτε, αντίθετα θα υποστηριχθεί το έργο τους, όπως γίνεται σε όλα τα σύγχρονα κράτη.

Ολως…τυχαίως την ημέρα της κατάθεσης της επίμαχης τροπολογίας από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη, ξέσπασαν και τα βίαια επεισόδια στη Μόρια, με πρωταγωνιστές μετανάστες οι οποίοι προκάλεσαν αναστάτωση και απείλησαν την ασφάλεια των πολιτών.

Η κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, τα επεισόδια να είναι υποκινούμενα από οργανωμένες ομάδες, που εκμεταλλεύονται την προσφυγική κρίση και θησαυρίζουν υπερασπιζόμενοι δήθεν τα ανθρώπινα δικαιώματα των ταλαιπωρημένων μεταναστών, που ψάχνουν μια καλύτερη τύχη.
Στο πλαίσιο αυτό ενδεικτική ήταν η απάντηση που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ο οποίος δήλωσε : «Εάν υπάρχουν υποκινούμενα επεισόδια από κάποιους που νομίζουν ότι θίγονται, θα το εξετάσουν οι αρχές. Εμείς βάζουμε τάξη στην αναρχία που υπάρχει. Στο μητρώο ΜΚΟ θα δηλώνονται και τα μέλη και οι συνεργασίες με πρόσωπα που έχουν».

Προηγουμένως το μεγάλο αυτό θέμα είχε ανοίξει ο νέος υπουργός Μετανάστευσης ο οποίος είπε ότι ερευνάται το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων.
Το πρόβλημα με το καθεστώς λειτουργίας και την ανεξέλεγκτη δράση ορισμένων εξ αυτών είναι γνωστό στη ΝΔ, από την περίοδο που ήταν στην αντιπολίτευση

Ο κ. Μητσοτάκης σε επίσκεψη του στην Μόρια είχε αναφερθεί στον ρόλο τους, τονίζοντας πως έχει ζητήσει να δημιουργηθεί Μητρώο ΜΚΟ και πως “είναι αδιανόητο η κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ) να έχει εκχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σε αυτές τις οργανώσεις.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα είχε απασχολήσει και τις συσκέψεις της ΝΔ, στο παρελθόν. Σε μια από αυτές μάλιστα αποφασίστηκε να κατατεθεί και ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τη σχετική ερώτηση έκανε η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ελίζα Βόζεμπεργκ η οποία σε δηλώσεις της στην Deutsche Welle, αιτιολόγησε την κίνηση της αυτή, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «αυξάνονται οι φωνές που μιλούν για ΜΚΟ, οι οποίες είτε συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα, είτε συνεργάζονται με διακινητές και εκμεταλλεύονται την προσφυγική κρίση».

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που παρακολουθήσαν από κοντά το «σκηνικό πολέμου» που στήθηκε στη Μόρια αλλά και βάσει της εμπειρίας από τα αξέχαστα γεγονότα της Ειδομένης , μεταξύ των νόμιμων και παράνομων ΜΚΟ, έχουν παρεισφρήσει και περίεργες ομάδες «αλληλέγγυων», που έχουν σχέσεις ακόμη και με τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Αίσθηση, όμως προκαλεί και το γεγονός ότι πολλές από τις ΜΚΟ τάσσονται κατά της μεταφοράς των μεταναστών σε οργανωμένες κοινωνικές δομές στην ενδοχώρα, ενώ είναι αντίθετοι και στην επαναπροώθηση των παράνομων στις χώρες καταγωγής τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ