today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Η Ιαπωνία θα στηρίξει την Ελλάδα μέσω των επενδύσεων και του τουρισμού

Το μήνυμα πως σήμερα η Ελλάδα ανακάμπτει από την οικονομική κρίση και προχωράει προς ένα καινούργιο δρόμο ανάπτυξης και ότι η Ιαπωνία θα στηρίζει τη χώρα μας μέσω των επενδύσεων και του τουρισμού, έστειλε ο Ιάπωνας πρεσβευτής Γιασουχίρο Σιμίζου.

Κατά την καθιερωμένη δεξίωση των γενεθλίων του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας, που παρέθεσε η ιαπωνική πρεσβεία στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ο πρεσβευτής της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, Γιασουχίρο Σιμίζου στον χαιρετισμό του, τον οποίο εκφώνησε στα ελληνικά και τα αγγλικά, αναφέρθηκε στους εορτασμούς που πραγματοποιήθηκαν το 2019 στο πλαίσιο της επετείου των 120 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Ιαπωνίας. «Δώδεκα επετειακές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν πέρυσι. Ιδιαίτερα, η Ιαπωνική Εβδομάδα που φιλοξένησε ο δήμος Αθηναίων τον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, με τη συμμετοχή 1.400 Ιάπωνων καλλιτεχνών και τουριστών» επισήμανε αναλυτικότερα στον χαιρετισμό του που ακολούθησε την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και της Ιαπωνίας.

Αναφερόμενος στους δεσμούς των δύο χωρών, ο Γιασουχίρο Σιμίζου παρατήρησε ότι η λέξη φιλοξενία περιγράφει την ελληνική εγκαρδιότητα, παρόμοια η λέξη O-MO-TE-NA-SHI υπάρχει και στην Ιαπωνική κουλτούρα. Έμφαση έδωσε στη ναυτιλία, λέγοντας ότι εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πυλώνα των διμερών επιχειρηματικών σχέσεων. Επίσης, ανέδειξε την επιχειρηματική παρουσία ιαπωνικών εταιρειών στην Ελλάδα, αναφέροντας ενδεικτικά την ιαπωνική εταιρεία τρένων (Hitachi Rail), που κατασκευάζει το μετρό Θεσσαλονίκης, την εταιρεία ιαπωνικού καπνού JTI, η οποία έχει επενδύσει στην Ξάνθη και εξάγει ελληνικά τσιγάρα παγκοσμίως.

Αναφέρθηκε εξάλλου στην πρόσφατη επίσκεψη στην Ιαπωνία του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για την οικονομική διπλωματία, Κωνσταντίνου Φραγκογιάννη και τόνισε πως η ιαπωνική επιχειρηματική κοινότητα αναγνωρίζει σαφώς τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και διαμήνυσε ότι η Ιαπωνία θα στηρίξει την Ελλάδα μέσω επενδύσεων και τουρισμού.

Ειδική αναφορά έκανε ο Ιάπωνας πρέσβης στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν φέτος στο Τόκυο, λέγοντας πως συμβολίζουν τη φιλία ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιαπωνία. Τον επόμενο μήνα η ιερή ολυμπιακή φλόγα θα ανάψει στην Αρχαία Ολυμπία και θα παραδοθεί στην Ιαπωνία.

Σημειώνεται πως η ενθρόνιση του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Ναρουχίτο έγινε τον προηγούμενο Μάιο, στην οποία την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμένος. «Η εποχή του νέου αυτοκράτορα έχει ξεκινήσει και το έτος 2019 έγινε το πρώτο έτος της Reiwa (το όνομα της εποχής που δόθηκε για τον αυτοκράτορα: ομορφιά και αρμονία) στο ιαπωνικό ημερολόγιο» ανέφερε ο Ιάπωνας πρέσβης και έκανε λόγο για την αρχή της νέας ιαπωνικής εποχής.

Μετά τον χαιρετισμό ακολούθησε η τελετή του «σπάσιμου του βαρελιού» (kagami biraki), μια παλιά ιαπωνική παράδοση για καλή τύχη, που πραγματοποιήθηκε από τους υφυπουργούς Εξωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη και Γρηγόρη Ζαριφόπουλο και τον βουλευτή και τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Ακολούθησε η τελετή βράβευσης του ομότιμου καθηγητή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Στέλιου Παπαλεξανδρόπουλου από τον Ιάπωνα πρέσβη, με το παράσημο του τάγματος του Ανατέλλοντος Ηλίου, Χρυσών και Αργυρών Ακτινών με Ροζέττα, για την πολυετή συνεισφορά του στην ανάπτυξη των ελληνο-ιπανικών σπουδών και την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Ιαπωνίας. Στη συνέχεια βραβεύτηκε από τον πρεσβευτή της Ιαπωνίας και η πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος Ανθοδετικής Ikebana της σχολής Ohara της Ιαπωνίας Ιωάννα Χαρίτου-Μπάρτσικ με το παράσημο του τάγματος του Ανατέλλοντος Ηλίου, Χρυσών και Αργυρών Αχτίνων, για τη συμβολή της στην αμοιβαία κατανόηση της Ελλάδας και της Ιαπωνίας.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμένος, ο βουλευτής Θεόδωρος Ρουσόπουλος, πρώην υπουργοί, επικεφαλής και εκπρόσωποι διπλωματικών αντιπροσωπειών στην Ελλάδα και επιχειρηματίες.

Στην αίθουσα υπήρχαν περίπτερα από ιαπωνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, όπως της Weathernews, της M/Maritime, της Japan Tobacco International, καθώς και της πρεσβείας της Ιαπωνίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ