today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

ΕλΕΔΑ: Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες στην ενδοχώρα

Τον απεγκλωβισμό των πάνω από 38.000 αιτούντων άσυλο από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά και τη μεταφορά τους σε δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, ζητεί με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ).

Το παραπάνω αποτελεί κοινό αίτημα των κατοίκων των νησιών και των αιτούντων άσυλο, αναφέρει η ΕλΕΔΑ. Επίσης, κοινή συνισταμένη όσων δραστηριοποιούνται στο πεδίο (τοπική αυτοδιοίκηση, υπηρεσίες και ανθρωπιστικές οργανώσεις), όπως αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, είναι ότι «η λειτουργία δομών κλειστoύ τύπου δεν αποτελεί λύση, αλλά ενδεχομένως θα δημιουργήσει νέα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημόσιας τάξης».

«Η Πολιτεία συνεχίζει να πειραματίζεται επικίνδυνα στη διαχείριση του προσφυγικού», υποστηρίζει η ΕλΕΔΑ, και οι τοπικές κοινωνίες, πρόσφυγες και μετανάστες βιώνουν καθημερινά τις συνέπειες. Επίσης, προσθέτει, «πληθαίνουν οι καταγγελίες για ξενοφοβικά περιστατικά και η μόνη πρακτική αντίδραση που βλέπουμε είναι η, εξ ορισμού αδιέξοδη, ανάθεση στην αστυνομία της διαχείρισης των εκρήξεων. Η εκφορά εμπρηστικού ρατσιστικού λόγου από την πλευρά θεσμικών εκπροσώπων, η ανεξέλεγκτη δράση τοπικών ομάδων και περιστατικά αδικαιολόγητης αστυνομικής καταστολής που ουδείς αρμόδιος φαίνεται να αποδοκιμάζει, θέτουν σε προφανή κίνδυνο την κοινωνική ειρήνη και συνοχή στα νησιά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ