today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Ουγγαρία: Οι δάσκαλοι αντιδρούν στην εθνικιστική ιδεολογία του σχολικού προγράμματος

Μια ένωση εκπαιδευτικών μέσης εκπαίδευσης στην Ουγγαρία εξέφρασε τις έντονες αντιρρήσεις της σήμερα διαμαρτυρόμενη ενάντια σε ένα νέο σχολικό πρόγραμμα που υποστηρίζει ότι σχεδιάστηκε από το κυβερνών κόμμα Fidesz για να προάγει την εθνικιστική του ατζέντα και να περιορίσει τις ακαδημαϊκές ελευθερίες.

Ο πρωθυπουργός και ηγέτης του Fidesz, ο Βίκτορ Όρμπαν, δέχεται συχνά τα πυρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης οργανώσεων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για πολιτικές του που βλάπτουν την δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη χώρα, σύμφωνα με τους επικριτές του.

Στον εκπαιδευτικό τομέα, ο Όρμπαν έχει περιορίσει την ελευθερία της Ουγγρικής Ακαδημίας Επιστημών και εξώθησε το Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης να αποχωρήσει από την Ουγγαρία.

Το υπουργείο Ανθρώπινων Πόρων ανακοίνωσε την Παρασκευή το εθνικό πρόγραμμα σπουδών (NAT), καθορίζοντας λεπτομερώς την απαιτούμενη διδακτέα ύλη στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η Δημοκρατική Ένωση Δασκάλων (PDSZ) κάλεσε σε διαδηλώσεις εναντίον των αλλαγών, που πλέον είναι νόμος.

«Είναι προβληματικό όταν ένα πλαίσιο εκπαίδευσης βασίζεται σε ιδεολογία παρά σε επαγγελματικές αρχές», τόνισε το PDSZ σε ανακοίνωση που ανήρτησε στον ιστότοπό του. «Πρέπει να αποσυρθεί».

Δάσκαλοι Ιστορίας και Φιλολογίας εξέδωσαν ξεχωριστές ανακοινώσεις, διαμαρτυρόμενοι ότι το NAT επιλέγει εθνικιστές συγγραφείς και εθνικιστική ατζέντα.

Για παράδειγμα το NAT ονοματίζει ανάμεσα σε αυτούς που θεωρεί τους δέκα πλέον σημαντικούς Ούγγρους συγγραφείς τον Φέρεντς Χέρκτζεγκ, ένθερμο υποστηρικτή του Μπενίτο Μουσολίνι.

Δεν εμπεριέχει καμία αναφορά στον μοναδικό Ούγγρο νομπελίστα Ίμρε Κέρτες, που τιμήθηκε το 2002 για το σύνολο του έργου του για την ανθρώπινη εμπειρία στο Ολοκαύτωμα.

«Αυτό το πρόγραμμα δεν αφήνει καμία ελευθερία για στοχασμό αλλά υπαγορεύει όσα (οφείλουμε) να σκεφτόμαστε». έγραψε ο Γκιόργκι Φένιο, υποδιευθυντής της Ένωσης Φιλολόγων Δασκάλων.

«Μπορεί μόνο να χρησιμεύσει ως ένα πρόγραμμα σπουδών μιας δικτατορίας», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για την κριτική της εκπαιδευτικής ένωσης, ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «οι καλύτεροι εμπειρογνώμονες της Ουγγαρίας ετοίμασαν το ΝΑΤ μετά από μακροσκελείς επαγγελματικές συζητήσεις».

«Οι μελλοντικές γενιές μπορούν να ξεκινούν τις ζωές τους με ένα πρόγραμμα σπουδών που βασίζεται σε αξίες και εκπροσωπούν ευρωπαϊκές και ουγγρικές αξίες», δήλωσε ο υπουργός Ανθρώπινων Πόρων Μίκλος Κάσλερ στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Δάσκαλοι ξεκίνησαν να αναρτούν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις αντιδράσεις τους στο νέο πρόγραμμα με συνθήματα όπως «Δεν θα διδάξω τον φασισμό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ