today-is-a-good-day
16.3 C
Athens

Οριακή η κατάσταση στην Μόρια

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Λέσβο μετά τα χθεσινά σοβαρά επεισόδια στον καταυλισμό μεταναστών και προσφύγων της Μόριας. Περίπου 2.000 Αφγανοί πήραν μέρος σε οργισμένη διαδήλωση, με φωτιές και οδομαχίες, ζητώντας να επισπευσθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, διαμαρτυρόμενοι παράλληλα για τις συνθήκες διαβίωσης στην Μόρια και το Καρά Τεπέ.

Σε βίντεο από τις συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών και αστυνομίας που σημειώθηκαν χθες στη Λέσβο, σε χαρακτηριστικό στιγμιότυπο αποτυπώνεται νεαρή γυναίκα να έρχεται στα χέρια με τους άνδρες της ασφάλειας προσπαθώντας μάλιστα να αρπάξει πρώτα τη μάσκα αστυνομικού κι εν συνεχεία να του τραβήξει το όπλο.

Η νεαρή γυναίκα καταγράφεται στο βίντεο να έχει καταφέρει να βάλει το χέρι της στην λαβή του όπλου, δείχνοντας έτοιμη να το τραβήξει από την θήκη του. Ο αστυνομικός την καταλαβαίνει εγκαίρως και να την αποκρούει.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, δήλωσε πως οι ελληνικές αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης των συγκεκριμένων αντιδράσεων.

Την έντονη ανησυχία του για κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των κατοίκων των νησιών και των μεταναστών και προσφύγων εξέφρασε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Το χρονικό των επεισοδίων

Περισσότεροι από δύο χιλιάδες αιτούντες άσυλο, αφγανικής καταγωγής, ξεκίνησαν χθες πρωί από τον καταυλισμό της Μόριας και πραγματοποίησαν  πορεία προς τη Μυτιλήνη ζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Στην περιοχή βρισκόντουσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Τα Επεισόδια ξεκίνησαν έξω από τη Μυτιλήνη μεταξύ ομάδας περίπου χιλίων αιτούντων άσυλο από τον καταυλισμό της Μόριας και των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Η ένταση προκλήθηκε όταν η αστυνομία δεν επέτρεψε στους αιτούντες άσυλο που πραγματοποιούσαν πορεία να φτάσουν στην πόλη.

Οι μετανάστες, τότε, έβαλαν φωτιά σε γύρω κτήματα, περίπου άλλοι χίλιοι μέσα από τα γύρω βουνά κατευθύνθηκαν προς την πόλη, μάλιστα κάποιοι από αυτούς έβαλαν φωτιές σε περιοχή κοντά στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, ενώ άλλη ομάδα μέσα από τα βουνά, μπήκε στην πόλη καταλαμβάνοντας τον κεντρικό δρόμο της προκυμαίας μπροστά στο δημοτικό θέατρο όπου έστησαν σκηνές.

Οι διαδηλωτές στις 4 το απόγευμα αποχώρησαν προς τη Μόρια με τη συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Ωστόσο, ένταση προκλήθηκε μέσα στο χωριό της Μόριας, όταν περίπου 300 Αφγανοί επιστρέφοντας από τις σημερινές διαδηλώσεις, αποπειράθηκαν να περάσουν μέσα από το χωριό για να φτάσουν στον καταυλισμό.

Άμεσα αντέδρασε ομάδα κατοίκων που χτύπησαν τις καμπάνες του χωριού και σύντομα μεγάλος αριθμός κατοίκων βγήκε στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ζητώντας για ακόμα μία φορά την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ