today-is-a-good-day
20.8 C
Athens

ΕΕ: Καλεί σε «ταχεία επανάληψη» του διαλόγου Πρίστινας – Βελιγραδίου

Η ΕΕ χαιρέτισε σήμερα τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης του Κοσόβου υπό την ηγεσία του Αλμπίν Κούρτι και κάλεσε σε «μια ταχεία επανάληψη» του διαλόγου ανάμεσα στην Πρίστινα και το Βελιγράδι για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
«Η ΕΕ παραμένει αποφασισμένη να εργασθεί με τους θεσμούς και τον πληθυσμό του Κοσόβου ώστε (το Κόσοβο) να προχωρήσει στην ευρωπαϊκή οδό», διαβεβαίωσε με ανακοίνωσή του ο ύπατος εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Ισπανός Ζοζέπ Μπορέλ.
Όμως «η νέα κυβέρνηση έχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνει για να θέσει σε εφαρμογή τις διατάξεις της συμφωνίας σταθεροποίησης και σύνδεσης και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και για να προωθήσει το κράτος δικαίου και την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη», προειδοποίησε.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος μετέβη στα τέλη Ιανουαρίου στην Πρίστινα και μετά στο Βελιγράδι, κάλεσε να ενισχυθούν η περιφερειακή συνεργασία και οι σχέσεις καλής γειτονίας.
«Σ’ αυτό το πλαίσιο, ελπίζουμε σε μια ταχεία επανάληψη του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας που θα διευκολυνθεί από την ΕΕ ώστε να συνεισφέρει σε μια συνολική εξομάλυνση των σχέσεων, διότι το σημερινό status quo δεν μπορεί να διατηρηθεί», ανέφερε.
«Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από μια ταχεία επανάληψη των συνομιλιών εξομάλυνσης ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα», υπογράμμισε.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ ζήτησε «μια ανανεωμένη δέσμευση του Κοσόβου στις περιφερειακές πρωτοβουλίες».
«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Κόσοβο είναι σημαντικές», παραδέχθηκε. «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε το Κόσοβο στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεών του και να συνεχίσουμε την υποστήριξή μας για την ενίσχυση του κράτους δικαίου για όλους, τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης για να μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες που αξίζει ο πληθυσμός και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και ανάπτυξης», διαβεβαίωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ