today-is-a-good-day
34.4 C
Athens

Συρία: Τουλάχιστον 9 άμαχοι νεκροί σε αεροπορικές επιδρομές στην Ιντλίμπ

Τουλάχιστον εννέα άμαχοι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα στη Συρία σε αεροπορικές επιδρομές που αποδίδονται στη συριακή αεροπορία ή στον Ρώσο σύμμαχό της στη βορειοδυτική πλευρά της χώρας, περιοχή που ελέγχεται από τζιχαντιστές και αντάρτες, ανακοίνωσε μη κυβερνητική οργάνωση.

Ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν “επτά μέλη της ίδιας οικογένειας” που σκοτώθηκαν “σε αεροπορικές επιδρομές” στο χωριό Σαρμίν της επαρχίας Ιντλίμπ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Με την υποστήριξη της Μόσχας, ο Μπασάρ αλ-Ασαντ συνεχίζει να δηλώνει αποφασισμένος να ανακτήσει όλη τη χώρα που είναι σε πόλεμο από το 2011. Τις τελευταίες εβδομάδες, έπειτα από φονικούς βομβαρδισμούς και χερσαίες μάχες, ο ‘Ασαντ κατέκτησε εδάφη της Ιντλίμπ, η οποία είναι το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των τζιχαντιστών και των ανταρτών.

Σήμερα, στο χωριό Σαρμίν, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είδε διασώστες να αναζητούν τα πτώματα μέσα στα συντρίμμια ενός διώροφου σπιτιού, που τώρα είναι ένας σωρός από πέτρες.

Δύο νεκρά παιδιά, ένα 9χρονο κοριτσάκι και ένας 13χρονος έφηβος, ανασύρθηκαν από τα ερείπια, ενώ παρών στην έρευνα των διασωστών ήταν ο πατέρας που είχε ξεσπάσει σε κλάματα.

Η οικογένεια είχε φύγει πρόσφατα το Σαρμίν για να διαφύγει από τους βομβαρδισμούς. Όμως επέστρεψε για λίγο προκειμένου να πάρει κάποια πράγματα, είπε ο πατέρας, ο Αμπού Φιντάα, που έχασε και τη σύζυγό του.

“Ήθελα να φύγουν σήμερα το πρωί αλλά η γυναίκα μου είπε να κοιτάξω τη δουλειά μου”, αφηγείται ο Φιντάα, ένας έμπορος που πωλεί οικοδομικά υλικά.

Οι διασώστες με τη βοήθεια ενός εκσκαφέα συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό των άλλων θυμάτων.

Τραυματίες δημοσιογράφοι

Εξάλλου, ένα παιδί σκοτώθηκε σε κυβερνητικές επιδρομές στα περίχωρα της πόλη Μπινίς, στην επαρχία Ιντλίμπ, και μια γυναίκα σκοτώθηκε στις αεροπορικές επιδρομές στο δυτικό μέρος της επαρχίας του Χαλεπίου, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Το Παρατηρητήριο καθορίζει αυτούς που κάνουν τις επιδρομές από τον τύπο του αεροσκάφους και τα πολεμοφόδια που χρησιμοποιούνται όπως και από τα σχέδια της πτήσης.

Χερσαίες συγκρούσεις συνεχίζονται μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των τζιχαντιστών και ανταρτών μαχητών.

Σήμερα τέσσερις δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν τη ώρα που κάλυπταν μάχες νοτιοδυτικά του Χαλεπίου, ακολουθώντας τον συριακό στρατό, μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Οι δημοσιογράφοι δουλεύουν για συριακό τηλεοπτικό δίκτυο που πρόσκειται στις αρχές της Δαμασκού και για δύο ιρανικά αραβόφωνα δίκτυα.

“Έγιναν στόχος των τρομοκρατικών οργανώσεων”, διευκρίνισε το SANA χρησιμοποιώντας τη συνήθη ορολογία της Δαμασκού για να αποκαλέσει τζιχαντιστές και αντάρτες.

Περισσότερες από τις μισές περιοχές της επαρχίας Ιντλίμπ αλλά και παρακείμενα εδάφη στις περιοχές του Χαλεπίου, της Χάμας και της Λαττάκειας ελέγχονται από τους τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίτ αλ-Σαμ, της οργάνωσης που ήταν παρακλάδι της Αλ-Κάιντα στη Συρία.

Στην περιοχή αυτή των τριών εκατομμυρίων κατοίκων υπάρχουν επίσης ομάδες τζιχαντιστών και αντάρτες που έχουν χάσει τη δύναμη τους.

Μετά την αναβίωση της βίας, περισσότεροι από 388.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η γειτονική Τουρκία, που υποστηρίζει ορισμένους αντάρτες και δυνάμεις που σταθμεύουν στη βορειοδυτική Συρία, βλέπει με κακό μάτι την προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων. Σήμερα, ενισχύσεις και τεθωρακισμένα οχήματα που έστειλε η Άγκυρα μπήκαν στη Συρία για να ενισχύσουν τις τουρκικές θέσεις, σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ