today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Επίσκεψη Πομπέο σε Καζακστάν και Ουζμπεκιστάν

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έφτασε στο Καζακστάν από όπου ζήτησε από τις αρχές της χώρας να ασκήσουν πιέσεις στην Κίνα για την προστασία των μουσουλμανικών μειονοτήτων στην επαρχία Σιντζιάνγκ, ένα ευαίσθητο θέμα για τη χώρα της Κεντρικής Ασίας που έχει στενούς δεσμούς με το Πεκίνο. Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Νουρ- σουλτάν ο Πομπέο αναφέρθηκε στο θέμα στη διάρκεια συνομιλιών που είχε με τον Καζάκο ομόλογό του Μουχτάρ Τλεουμπέρντι. «Η προστασία των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων ορίζει την ψυχή ενός έθνους. Συζητήσαμε τη διακίνηση ανθρώπων και την τύχη περισσότερου από ενός εκατομμυρίου μουσουλμάνων Ουιγούρων και Καζάκων τους οποίους το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα κρατά στην Σιντζιάνγκ, στην άλλη μεριά των συνόρων του Καζακστάν», επεσήμανε ο Αμερικανός υπουργός.

«Οι ΗΠΑ καλούν όλες τις χώρες να ενωθούν μαζί μας και να ασκήσουν πιέσεις για τον άμεσο τερματισμό αυτών των διώξεων. Ζητάμε απλώς να προσφέρουν ασφαλές καταφύγιο και άσυλο σε όσους προσπαθούν να φύγουν από την Κίνα. Να προστατεύσουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, να κάνουν απλώς το σωστό», τόνισε. Η κυβέρνηση του Καζακστάν μέχρι στιγμής έχει αποφύγει να επικρίνει την Κίνα για τη Σιντζιάνγκ και ο Καζάκος υπουργός Εξωτερικών δεν έκανε κανένα σχόλιο για το θέμα των Ουιγούρων, επιλέγοντας να επικεντρωθεί στην οικονομική συνεργασία και τη συνεργασία στο θέμα της ασφάλειας με τις ΗΠΑ. Στη συνέχεια ο Πομπέο θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Καζακστάν Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ, όπως και με τον προκάτοχό του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, ο οποίος παραιτήθηκε πέρυσι από την εξουσία έπειτ από 30 χρόνια.

Περιοδεία στην Κεντρική Ασία

Ο Πομπέο μετά την επίσκεψή του στην Ουκρανία την Παρασκευή και τη Λευκορωσία χθες Σάββατο, μετέβη στο Καζακστάν ενώ αναμένεται να επισκεφθεί και το Ουζμπεκιστάν με στόχο να ενισχύσει τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με τις δύο αυτές χώρες της Κεντρικής Ασίας που πρόσκεινται στη Ρωσία και εξαρτώνται οικονομικά από την Κίνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ