today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Τολμηρές μεταρρυθμίσεις παντού η στρατηγική του Κ.Μητσοτάκη για την επανεκκίνηση της χώρας

Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις παντού. Στην πολιτική, στην οικονομία, στις σχέσεις κράτους πολίτη, ακόμη και στην ελληνική super league που «καρκινοβατεί» δεκαετίες ολόκληρες, με κατάληξη το σημερινό «άρρωστο» καθεστώς.

Του Κώστα Πασίση

Το μήνυμα αυτό εξέπεμψε, συνολικά, η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, με τη τολμηρή τοποθέτηση του στη Βουλή για την επανεκκίνηση του ποδοσφαίρου, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά και οι τελευταίες κινήσεις και πρωτοβουλίες του.

Οι ανακοινώσεις του για την εξυγίανση του συγκεκριμένου «αμαρτωλού» χώρου, όπου τα πάσης φύσεως συμφέροντα αλωνίζουν, ως να βρίσκονται σε μια τριτοκοσμική χώρα, είναι η συνέχεια του πολιτικού αφηγήματος του που αφήνει πίσω του την κρίση και προχωρεί στην επόμενη φάση, αυτή της ανάπτυξης.

Η μεταμνημονιακή Ελλάδα

Στην πραγματικότητα είναι η υλοποίηση του αρχικού σχεδίου Μητσοτάκη για αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, χωρίς να υπολογίζεται το πολιτικό κόστος.
«Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και έστειλε στο …σπίτι του, με συνοπτικές διαδικασίες τον ευρωβουλευτή Θοδ. Ζαγοράκη ο οποίος σήκωσε μπαϊράκι, μάλλον από πολιτική απειρία και μετα από 24 ώρες προειδοποίησε τις ΠΑΕ με διακοπή του πρωταθλήματος, αν δεν συναινέσουν στις μεταρρυθμίσεις, που ήδη ισχύουν στις άλλες σύγχρονες χώρες της Ευρώπης.

Στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού υπενθυμίζει ότι ο Μητσοτάκης εξελέγη Πρόεδρος της ΝΔ και στη συνέχεια Πρωθυπουργός, με σκοπό να τα «αλλάξει όλα. Η χώρα να γυρίσει σελίδα και να εξευρωπαϊστεί στη πράξη και όχι στα …λόγια».
Οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία με μείωση των φόρων και προσέλκυση επενδύσεων, ο νέος νόμος για το επιτελικό κράτος, η ψηφιακή διακυβέρνηση και η αξιολόγηση όλων, είναι η νέα «βιτρίνα» της μεταμνημονιακής σύγχρονης Ελλάδας.

Ακόμη και η επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, ως πρώτης γυναίκας Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας με πολύ μεγάλη πλειοψηφία «συμβολίζει τη μετάβαση στη νέα εποχή», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ανακοίνωσε την πρόταση του, για το ύπατο αξίωμα της χώρας.
Η ίδια πηγή, μιλώντας στο thepresident.gr τονίζει ότι η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με έως 17 μονάδες διαφορά, όχι γιατί έχει το μαγικό …ραβδάκι, αλλά γιατί σταδιακά και όχι βεβιασμένα, υλοποιεί μια-μια τις προεκλογικές υποσχέσεις της».

Προοδευτισμός και συντηρητισμός

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, αν και φειδωλή στις δηλώσεις της, μίλησε με θερμά λόγια για τον Πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι «είναι ένας πραγματικά μεταρρυθμιστής πολιτικός».
Και η αλήθεια είναι ότι για πρώτη φορά, Έλληνας Πρωθυπουργός αλλάζει τον εκλογικό νόμο, πριν της …ώρας του, που για το εκάστοτε κυβερνών κόμμα, είναι λίγο πριν τη λήξη της κυβερνητικής θητείας του, τουλάχιστον μέχρι πρότινος.
Ο αρχηγός της ΝΔ γνωστοποίησε τις προθέσεις του προεκλογικά και τις τήρησε χωρίς παρεκκλίσεις με το σκεπτικό ότι οι κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού πρέπει να είναι γνωστοί σε όλους και να εξασφαλίζεται η κυβερνησισμότητα, κυρίως για λόγους οικονομικής ανάπτυξης.
Η κατάργηση της απλής αναλογικής σήμανε συναγερμό στην Κουμουνδούρου, που προέβλεψε πρόωρες εκλογές, προφανώς επειδή τις …φοβάται και θέλει να δείξει ότι είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο…

Ο Μητσοτάκης προχθές στη Βουλή, χωρίς υπερβολή κέρδισε για άλλη μια φορά κατά κράτος τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο Πρωθυπουργός σήκωσε την «καυτή πατάτα» του ποδοσφαίρου, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά φυγομάχησε, καταψηφίζοντας την κυβερνητική τροπολογία.
Μάλιστα ζήτησε και ονομαστική ψηφοφορία, άλλο ένα παλαιοκομματικό τέχνασμα, μήπως και πλήξει την ενότητα της ΝΔ.

Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικούς βουλευτές , εκείνο που καταδείχθηκε στη Βουλή, από το όλο σκηνικό που στήθηκε, ήταν ο Μητσοτάκης να εμφανιστεί ως ένας πραγματικά Προοδευτικός πολιτικός και ο Αλέξης Τσίπρας μια απολύτως Συντηρητική και οπισθοδρομική προσωπικότητα, που παλεύει για να μην αλλάξει τίποτε στη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ