today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Έκκληση ΟΗΕ για «άμεση διακοπή» των εχθροπραξιών στην Υεμένη

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε την «άμεση διακοπή» των εχθροπραξιών στην Υεμένη, που απειλούν την πολιτική διαδικασία με σκοπό να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη, με ανακοίνωσή του που υιοθετήθηκε ομόφωνα χθες Πέμπτη.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εκφράζουν την μεγάλη ανησυχία τους μπροστά στη σημαντική κλιμάκωση της βίας στη Νεμ και στην Τζουφ», στο βόρειο τμήμα της Υεμένης, καθώς και για «τις συνέπειες που έχει στους αμάχους, χιλιάδες εκ των οποίων εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το κείμενο υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να παραμείνει σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός στη Χοντάιντα, στο δυτικό τμήμα της χώρας, που είχε συμφωνηθεί στη Σουηδία τον Δεκέμβριο του 2018.

Τα κράτη μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ ζητούν ακόμη να «σταματήσουν όλες οι κινήσεις εκφοβισμού των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις» και ανεμπόδιστη πρόσβαση» των οργανώσεων αρωγής κυρίως στο βόρειο τμήμα της εμπόλεμης χώρας.

Η δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης αυτής ακολουθεί την έκτακτη σύγκληση του ΣΑ την Τρίτη κατόπιν αιτήματος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι εχθροπραξίες ανάμεσα στους σιίτες αντάρτες Χούθι και δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης ξανάρχισαν πριν από δεκατέσσερις ημέρες, έπειτα από έναν μήνα σχετικής ηρεμίας.

Στον πόλεμο στην Υεμένη αναμετρώνται οι σιίτες αντάρτες Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, με δυνάμεις πιστές στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζεται από μια συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που επενέβη στη σύρραξη στα τέλη του Μαρτίου του 2015.

Κατά εκτιμήσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων, ο πόλεμος στο φτωχότερο κράτος του αραβικού κόσμου έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, στη συντριπτική τους πλειονότητα άμαχους. Η χώρα βιώνει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ