today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Β.Μεϊμαράκης: Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί στενό σύμμαχο της ΕΕ

Την αναγκαιότητα το Ηνωμένο Βασίλειο να συνεχίσει να αποτελεί στενό σύμμαχο της ΕΕ, επισήμανε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια του ΕΚ, η οποία επικύρωσε τη Συμφωνία Αποχώρησης του Ην. Βασιλείου από την ΕΕ.

Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε, επίσης, ότι η ΕΕ θα πρέπει να διδαχθεί από όλα όσα οδήγησαν στο BREXIT, και έκλεισε την παρέμβασή του με τη φράση ενός εκ των ιδρυτών της ΕΕ, του Ζαν Μονέ: «Η Ευρώπη θα σφυρηλατηθεί σε κρίσεις και θα είναι το αποτέλεσμα των λύσεων που υιοθετήθηκαν γι’ αυτές τις κρίσεις».

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη έχει ως εξής:

«Η σημερινή ψηφοφορία είναι ιστορικής σημασίας. Θα ήθελα να δηλώσω απερίφραστα πως το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί στενό σύμμαχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει μια αμοιβαία, επωφελής, εμπορική συμφωνία και ιδιαίτερα την ώρα που οι διεθνείς εμπορικοί κανόνες καταπατώνται και ο εμπορικός προστατευτισμός κάνει την επανεμφάνισή του.

Γι’ αυτό αγαπητοί συνάδελφοι, δυστυχώς το BREXIT σήμερα είναι γεγονός. Είναι στενάχωρη μέρα και ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένη. Το κατά πόσο αυτό το γεγονός θα αποτελέσει ένα ιστορικό λάθος για το Ηνωμένο Βασίλειο θα κριθεί από τους ιστορικούς του μέλλοντος. Αυτό το οποίο εμείς δεν πρέπει να επιτρέψουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι να αποτελέσει ένα ιστορικό λάθος για την Ένωση. Γιατί πρέπει να διδαχθούμε από αυτά τα οποία οδήγησαν στο BREXIT, να πράξουμε, να ηγηθούμε και να δείξουμε πως οι αξίες της Ευρώπης είναι αδιαπραγμάτευτες, διαχρονικές και απόλυτα αναγκαίες.

Γιατί όπως σοφά είπε ο Jean Monnet: “Η Ευρώπη θα σφυρηλατηθεί σε κρίσεις και θα είναι το αποτέλεσμα των λύσεων που υιοθετήθηκαν γι’ αυτές τις κρίσεις”. Και αυτή η κρίση πρέπει να μετρήσει και να μετρήσει θετικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ