today-is-a-good-day
21.8 C
Athens

Νάτσο Σάντσες Αμορ: Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων

Το μνημόνιο μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης στηλιτεύει με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νέος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Νάτσο Σάντσες Αμορ (Nacho Sánchez Amor).

«Συμφωνώ απόλυτα με τη θέση της ΕΕ όπως εκφράστηκε επανειλημμένα από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της, τον Ζοζέπ Μπορέλ, που είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο. Η σταθερή θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ότι το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράξει νομικά συνέπειες για τα τρίτα κράτη» αναφέρει συγκεκριμένα ο Ισπανός ευρωβουλευτής.

Ως εισηγητής, επισημαίνει στη δήλωσή του ο Νάτσο Σάντσες Αμόρ, έχει κάνει γνωστό σε όλους τους συνομιλητές του κατά την πρόσφατη αποστολή του στην Τουρκία, τη σημασία της αποφυγής μονομερών ενεργειών, καθώς μπορεί να είναι επιβλαβείς για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Στην κατεύθυνση αυτή, τονίζει πως «κάθε διαμάχη επί του ζητήματος αυτού, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με διάλογο και διαπραγμάτευση σε καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ