today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Η αποτίμηση της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Εμ.Μακρόν

Κύκλο επαφών με κορυφαίους ηγέτες – πέραν των συναντήσεων τους με μεγάλους επιχειρηματίες και εκπροσώπους πολυεθνικών κολοσσών – είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Νέα Υόρκη, στο Νταβός και χθες στο Παρίσι με τον Εμμανουέλ Μακρόν, καθιστώντας την Ελλάδα αυτόνομο παίχτη στη διεθνή «σκακιέρα» και αναβαθμίζοντας το στρατηγικό ρόλο της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Του Κώστα Πασίση

Ο κύκλος αυτός κλείνει στις 14 Φεβρουάριου με την εξίσου σημαντική επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Βερολίνο και τη συνάντηση του με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ η οποία προ ημερών έπλεξε το εγκώμιο του Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι είναι ένας πραγματικά μεταρρυθμιστής πολιτικός.

Οι ασυνήθιστες για τα ελληνικά δεδομένα τριμερείς συνεργασίες  μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου αποτελούν σημαντικές διπλωματικές επιτυχίες για τη χώρα μας και μεγάλη αναγνώριση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που δείχνει να κερδίζει τα κρίσιμα στοιχήματα που έθεσε από την αρχή της διακυβέρνησης του.

Ένα από αυτά ήταν η μείωση των υπέρογκων πλεονασμάτων, που αποτελούν θηλειά στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο στόχος αυτός, κατά πολλούς μη ρεαλιστικός, πριν από έξι μήνες, αρχίζει πλέον να παίρνει «σάρκα και οστά».

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την συμπαράσταση που έχει πλέον η Ελλάδα από τη Γαλλία στη διεκδίκηση χαμηλότερων πλεονασμάτων, γεγονός που επιβεβαιώθηκε στις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη-Μακρόν. Αλλά και από τις συνεχείς  αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους ξένους οίκους αξιολόγησης, που οδήγησαν «σε ρεκόρ προσφορών για το 15ετές ελληνικό ομόλογό», όπως αναφέρει δημοσίευμα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Η Ελλάδα από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι αποκόμισε μόνο κέρδη.

Ακόμη και στο μεταναστευτικό, που είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για την Ελλάδα, αλλά και μεγάλο αγκάθι για την Ευρώπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκτησε ένα δυνατό σύμμαχο στη μάχη για αλλαγή και βελτίωση της αρχικής συμφωνίας των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε για το μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν έγινε ευρεία συζήτηση για το νέο μεταναστευτικό σχέδιο που ετοιμάζεται στην Ευρώπη, που είναι δικαιότερο και ευνοϊκότερο για την Ελλάδα, που έχει μετατραπεί σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών, λόγω των γνωστών φοβικών συνδρόμων, πολλών ευρωπαϊκών κρατών.

«Το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης είναι άκυρο. Μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στη Μεσόγειο είναι το διεθνές δίκαιο», τόνισε στις δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης, καλωσορίζοντας την παρουσία γαλλικών ναυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο και σημειώνοντας πως η καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας είναι κοινή.

Στην προκειμένη περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε την κοινή  καταδίκη Ελλάδας – Γαλλίας για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μόλις έκλεισαν οι πόρτες στο προεδρικό μέγαρο, Μακρόν και Μητσοτάκης συμφωνήσαν σε μια στρατηγική συνεργασία των δυο χωρών στην Ανατολική μεσόγειο όπου πλέον οι δυο χώρες συνεργάζονται σε βάση αμοιβαίου συμφέροντος.

Επίσης οι δυο άνδρες συμφωνήσαν στο συντονισμό των κινήσεων τους εντός της Ε.Ε, καθώς πλην του μεταναστευτικού προβλήματος εκκρεμότητες υπάρχουν και στις ενταξιακές διαδικασίες δυο χωρών των Βαλκανίων.

Τέλος ιδιαίτερης σημασίας και αξίας είναι και η συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον CEO του γαλλικού κολοσσού της TOTAL, που έχει αποκτήσει δικαιώματα εκμετάλλευσης στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ