today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Δ.Κουτσούμπας: Καταψηφίζουμε τη συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ γιατί δεν θέλουμε νέα σφαγεία με θύματα το λαό

“Καταψηφίζουμε τη συμφωνία, γιατί δεν θέλουμε νέο Ιράκ, νέο Αφγανιστάν, νέα Συρία, νέα Λιβύη, νέα Γιουγκοσλαβία, νέα Υεμένη, νέα Παλαιστίνη, νέα Ουκρανία, νέα Κύπρο, νέα Ίμια, νέα πραξικοπήματα, νέες καραβιές προσφύγων, νέα σφαγεία με θύματα το λαό μας και άλλους λαούς” υπογράμμισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας στην ομιλία του στη Βουλή για την επικύρωση της συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ για τις βάσεις.

Ο Δ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε ψεύτικο τον τίτλο της συμφωνίας ως αμυντικής, προσθέτοντας “έρχεστε εδώ για να δικαιώσετε το “ευχαριστούμε τους Αμερικάνους” της αλήστου μνήμης κυβέρνησης Σημίτη, να συνεχίσετε την αναβάθμιση της ελληνικής εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην κυβέρνηση Τσίπρα”.

Ανέφερε ότι και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι “δεδομένοι και προβλέψιμοι για τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ” και αμφότεροι δέσμιοι του δόγματος “όσο περισσότερα δίνουμε στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ τόσο καλύτερα προστατεύεται η χώρα”, δόγμα “το οποίο έχει χρεοκοπήσει”.

Είπε ότι η ΝΔ με συνέπεια και συνέχεια ακολουθεί την πολιτική δεκαετιών ως πιστή φίλη και εταίρος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, πολιτική την οποία όμως “με συνέπεια και συνέχεια κατήγγειλαν οι αριστερές, ριζοσπαστικές δυνάμεις”.

Σημείωσε ότι το ΚΚΕ δεν είχε καμία αυταπάτη πως η ΝΔ θα αλλάξει ρότα στην εξωτερική πολιτική, αναφέροντας στη συνέχεια ότι “η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνη που προκαλεί και το αίσθημα και τη λογική του λαού μας και των γειτονικών λαών που έχουν υποφέρει πολλά από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ”.

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί για δύο επιπλέον λόγους: Πρώτον σηκώνει την σημαία δήθεν των ανταλλαγμάτων την ώρα που εκφρασμένη στρατηγική των ΗΠΑ είναι να κρατηθεί η Τουρκία πάση θυσία στο ΝΑΤΟ, να διατηρηθεί η ΝΑΤΟϊκή συνοχή στην Α. Μεσόγειο”.

Είπε ότι αν η Τουρκία δεν κόψει τις “παρτίδες” με τη Ρωσία, “υπάρχει κίνδυνος η Ελλάδα να μετατραπεί σε στρατιωτική αιχμή του δόρατος ενάντια στην Τουρκία, ενώ αν συμβεί αυτό που επιδιώκουν, σημαίνει ότι η Τουρκία θα πάρει τέτοια ανταλλάγματα που θα αφορούν σίγουρα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας”.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ περί αναστολής ψήφισης της συμφωνίας, επισήμανε ότι πρόκειται για “διπλή κοροϊδία” αφού δεν βάζει καν ζήτημα αναστολής λειτουργίας των βάσεων, ενώ ακόμα και αν η συμφωνία ψηφιστεί αργότερα οι βάσεις θα εξακολουθήσουν να είναι ορμητήρια επιθέσεων και μαγνήτες επιθέσεων, και να σπέρνουν τον όλεθρο και να φέρνουν προσφυγικά ρεύματα”.

Είπε ότι η ΝΔ χρησιμοποιώντας δραματικούς τόνους επιχειρεί να πείσει τον ελληνικό λαό να αποδεχθεί “την πιο βαθιά και άμεση εμπλοκή του στα ιμπεριαλιστικά δολοφονικά σχέδια”.

Αναφορικά με το επιχείρημα ότι όσο περισσότερες βάσεις έχει η Ελλάδα, τόσο περισσότερα εμπόδια στην τουρκική επιθετικότητα, είπε “αν είναι έτσι πως γίνεται και τα τελευταία τρία χρόνια που έχει διευρυνθεί το αμερικανικό αποτύπωμα στην Ελλάδα να κλιμακώνεται η τούρκικη επιθετικότητα;”

“Η τουρκική επιθετικότητα έχει πολύ γερές ΝΑΤΟϊκές πλάτες” υπογράμμισε. Επικαλούμενος και δηλώσεις Ρώσων και Ιρανών αξιωματούχων, τόνισε ότι “οι βάσεις του ΝΑΤΟ δεν προστατεύουν, αντίθετα μόνο στοχοποιούν τη χώρα και τον ελληνικό λαό ο οποίος και στοχοποιείται και πληρώνει την ώρα που βγαίνουν από τις τσέπες μας 4 δισ. ευρώ το χρόνο για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ”.

Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι βάσει της συμφωνίας “απαλλάσσεται επιπλέον από κάθε τέλος την προσγείωση, τον ελλιμενισμό ακόμα και τις εργασίες αναβάθμισης στις βάσεις”.

Στο επιχείρημα για “τεχνογνωσία από τις ΗΠΑ για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις” αντέταξε ότι “εμείς βλέπουμε να παραχωρείται με ευθύνη της κυβέρνησης στρατιωτικός εξοπλισμός και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στην Σαουδική Αραβία”.

Τόνισε ότι όχι μόνο δεν πρέπει να αποσταλεί προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων σε Σ. Αραβία, Στενά του Ορμούζ και Λιβύη αλλά πρέπει να επιστρέψει και όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που ήδη υπηρετεί σε άλλες 15 ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων.

Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των F-16 είπε ότι αυτή γίνεται με στόχο την εμπλοκή των μαχητικών αεροσκαφών στα ΝΑΤΟϊκά σχέδια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. “Αυτά ανέφερε το Αμερικάνικο Πεντάγωνο όταν αποφάσισε την αναβάθμιση των ελληνικών F-16”.

Σχετικά με το νέο “τάμα του έθνους τα F-35”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, είπε ότι “δεν είναι δεδομένο καν, αν μπορούν με επάρκεια να συμβάλουν στην άμυνα της χώρας, όπως προβληματίζονται ειδικοί επί του ζητήματος. Και με γνωστό βεβαίως το υπέρογκο κόστος που πάλι ο ελληνικός λαός θα πληρώσει”.

Σχετικά με τις αιτιάσεις εναντίον του ΚΚΕ ότι η πρότασή του οδηγεί στην απομόνωση της χώρας, έθεσε το ερώτημα αν συνιστά ή όχι πραγματική απομόνωση η προμήθεια οπλικών συστημάτων βάσει των όσων υπαγορεύει η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και όχι βάσει των αναγκών της χώρας, καθώς και το γεγονός ότι έχει μαραζώσει η ελληνική αμυντική βιομηχανία.

“Οι ίδιες οι δηλώσεις ΝΑΤΟϊκών, Αμερικανών, Γερμανών, κυβερνητικών στελεχών, επιβεβαιώνουν, ότι αν γίνει κάτι σήμερα, μια πολεμική εμπλοκή, πάλι θα είμαστε μόνοι μας” πρόσθεσε.

Είπε ότι το ΚΚΕ δεν συμμερίζεται τις υπερφίαλες εκτιμήσεις περί “απομόνωσης” της Τουρκίας ενώ υπογράμμισε ότι το δίλημμα που τίθεται στο λαό “συνεκμετάλλευση ή σύγκρουση”, “συμβιβασμός ή εμπλοκή” είναι πλαστό.

“Η όποια σύγκρουση, το όποιο επεισόδιο εμπλοκής, μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για μία συμφωνία συνεκμετάλλευσης με ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα και το πιστόλι στον κρόταφο του λαού, με υποχώρηση σε ζωτικά κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Επίσης, ο συμβιβασμός, η συνεκμετάλλευση, η παραχώρηση κάποιων κυριαρχικών δικαιωμάτων για να μη γίνει εμπλοκή και επεισόδιο, για την οποία μιλάνε ήδη στελέχη της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και διάφοροι δημοσιολογούντες, όχι μόνο δεν εξασφαλίζει ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια, αλλά φέρει μόνο το σπέρμα της επόμενης πολεμικής σύγκρουσης και μάλιστα μεγαλύτερης κλίμακας από ένα απλό επεισόδιο” τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Χαρακτήρισε ως “νέα εκδοχή του εφησυχασμού” την προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι προϋπόθεση γι’ αυτή είναι η υπογραφή συνυποσχετικού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας όπου “η τουρκική κυβέρνηση θα μπορεί να θέσει όλες τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή, δημιουργώντας έτσι προηγούμενο”.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ καταγγέλλει το αμερικανικό και ισραηλινό σχέδιο για το Παλαιστινιακό, χαρακτηρίζοντάς το πολύ επικίνδυνη εξέλιξη και μέρος ενός γενικότερου σχεδίου που προωθούν οι ΗΠΑ “με απαράδεκτες διευθετήσεις στη περιοχή κατά των λαών”.

Εγκάλεσε τις μέχρι τώρα ελληνικές κυβερνήσεις γιατί δεν έχουν προχωρήσει στην αναγκαία αναγνώριση του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, “παρά την ομόφωνη απόφαση της ελληνικής βουλής, την ίδια στιγμή που συνεχώς αναβαθμίζουν την στρατηγική τους συνεργασία με το Νετανιάχου, τους δολοφόνους του παλαιστινιακού λαού”.

Είπε ότι η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα ζητούν ομοψυχία “στα σχέδια των λίγων αυτής της χώρας για πιο βαθιά εμπλοκή σε τυχοδιωκτισμούς και ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Σχέδια που έχουν χαμένο τον ελληνικό λαό”.

“Εμείς απευθυνόμαστε στο λαό. Δεν είναι αργά να διαχωριστεί από κόμματα, κυβερνήσεις και συμμαχίες ξένες προς τα συμφέροντά του. Τώρα απαιτείται απεγκλωβισμός από τα σχέδια των ΗΠΑ, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου, για να μπορέσουμε να προασπίσουμε και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας”.

“Αυτός ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά ο μόνος ελπιδοφόρος για το λαό μας. Για να μπορεί να συνάπτει σχέσεις με όλες τις χώρες και όλους τους λαούς στην βάση του αμοιβαίου οφέλους.

Για να αξιοποιηθούν οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας με κριτήριο την εξασφάλιση της λαϊκής ευημερίας και του περιβάλλοντος και όχι για τα κέρδη και τα σχέδια των ενεργειακών κολοσσών”, κατέληξε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ