today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

Πάνω από ένα δισ. ευρώ επένδυσε η Seat στο νέο Leon

Παρουσιάστηκε στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου στο Martorell το νέο Seat Leon, ένα μοντέλο που στοχεύει να αναβιώσει την compact κατηγορία. Η ισπανική εταιρεία έχει επενδύσει περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ για να κατασκευάσει το μοντέλο με πιο αποδοτικούς κινητήρες, προηγμένα επίπεδα συνδεσιμότητας και οδηγικής υποβοήθησης, ισχυρό δυναμισμό και υψηλή αισθητική.

Άλλωστε πάντα το Leon αποτελούσε βασικό πυλώνα της γκάμας για την ισπανική εταιρεία, καθώς έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 2,2 εκατομμύρια πωλήσεις από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του μέχρι σήμερα.

Διαθέτει ενισχυμένες διαστάσεις και ακόμη πιο τολμηρή εμφάνιση τόσο μέσα όσο και έξω. Έχει στηριχθεί στην εξελιγμένη πλατφόρμα MQB Evo, που διαθέτει νέες αυξημένες διαστάσεις και προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία. Στην 5-θυρη έκδοση, το νέο Leon έχει μήκος 4,368 μ., πλάτος 1,800 μ. και ύψος 1,456 μ. που είναι μεγαλύτερες από τις διαστάσεις της προηγούμενης γενιάς, ενώ το μεταξόνιο ανέρχεται στα 2,686 μ. δηλαδή 5 εκατοστά μεγαλύτερο από την τρίτη γενιά. Οι μηχανικοί έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά στην αεροδυναμική του μοντέλου, με τον συντελεστή οπισθέλκουσας να βελτιώνεται κατά περίπου 8% σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά. Το νέο εμπρόσθιο μέρος έχει αλλάξει και διαθέτει τρισδιάστατη σύνδεση μεταξύ της μάσκας και του μπροστινού φωτισμού. Οι προβολείς LED στρέφονται προς τα πίσω, παρέχοντας ένα οπτικό αποτέλεσμα φρυδιού, δίνοντας βαθύτερη εστίαση και καθιστώντας το άμεσα αναγνωρίσιμο στο δρόμο. Στο πίσω σημείο του μοντέλου υπάρχει φωτισμός LED και σπόιλερ, δημιουργώντας έτσι σπορ διάθεση.

Το εσωτερικό στην πράξη αποδεικνύεται λειτουργικό και κομψό. Διαθέτει λεπτές επιφάνειες και ένα όμορφο αλλά μεγάλο ταμπλό που δίνει την αίσθηση πως αιωρείται, ενώ τα πάντα στην καμπίνα έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι εργονομικά. Ο αποθηκευτικός χώρος του Leon βρίσκεται στα 380 λίτρα, ενώ το Sportstourer προσφέρει χωρητικότητα 617 λίτρων, δηλαδή 30 λίτρα περισσότερο από την προηγούμενη γενιά.

Το νέο Seat Leon αναπτύχθηκε με μία γκάμα κινητήρων που περιλαμβάνει επίσης για πρώτη φορά τρεις ηλεκτροκίνητες εκδόσεις. Η νέα γενιά του compact μοντέλου επωφελείται από εκδόσεις βενζίνης (TSI), diesel (TDI), συμπιεσμένου φυσικού αερίου (TGI), mild-hybrid (eTSI) και plug-in hybrid (eHybrid), παρέχοντας στους πελάτες πολλές επιλογές καυσίμου. Οι βενζινοκίνητες εκδόσεις αποδίδουν από 90 έως 190 ίππους, με το diesel να παραμένει στην γκάμα για να βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Στο diesel το νέο Leon διαθέτει αξιόλογες επιλογές κινητήρα που αποδίδουν από 115 έως 150 ίππους. Η γκάμα κινητήρων περιλαμβάνει επίσης CNG 1.5lt TGI με 130 ίππους, ενώ για πρώτη φορά, το νέο Leon περιλαμβάνει επίσης 48V mild hybrid τεχνολογία (eTSI). Καθώς η Seat επεκτείνει τη χρήση της ηλεκτροκίνησης, η τέταρτη γενιά Leon περιλαμβάνει επίσης μια προηγμένη έκδοση plug-in hybrid. Ο συνδυασμός ενός ηλεκτρικού κινητήρα 1.4lt TSI, μπαταρίας ιόντων λιθίου 13kWh και εξατάχυτου κιβώτιου ταχυτήτων DSG, αποδίδει ισχύ 204 ίππων και ηλεκτρική αυτονομία περίπου 60 χιλιομέτρων (WLTP).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ