today-is-a-good-day
21.7 C
Athens

Το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Παρίσι και η στρατηγική συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας

Η στρατηγική συμμαχία Ελλάδας και Γαλλίας αναμένεται να επιβεβαιωθεί κατά την αυριανή  συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν στο Παρίσι. Μια συνάντηση, που πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η Άγκυρα κλιμακώνει την επιθετικότητα της, ανοίγοντας ανύπαρκτα για την ελληνική διπλωματία, νέα κεφάλαια, όπως το τελευταίο «εφεύρημα» τους, περί αποστρατικοποίησης των νησιών στο Αιγαίο.

Του Κώστα Πασίση

Μέσα σε αυτό το «πολεμικό» κλίμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θωρακίζει» τη χώρα, κλείνοντας συμφωνίες κορυφής, με στρατηγικούς παίχτες όπως ο Γάλλος Πρόεδρος.

O Έλληνας Πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Παρίσι, προσδοκώντας την περαιτέρω σύσφιξη, με έμπρακτο τρόπο  της Ελληνογαλλικής  συμμαχίας, που θα συνοδεύεται παράλληλα από μια ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και στήριξη της χώρας μας. Ένας ρεαλιστικός στόχος, με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα.

Το ταξίδι Μητσοτάκη στη Γαλλία είναι το δεύτερο που κάνει ο Πρωθυπουργός, μέσα σε λίγους μήνες, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας με τη Γαλλία.

Σημειώνεται ότι η ναυαρχίδα του γαλλικού Στόλου, ένα από τα ισχυρότερα αεροπλανοφόρα του κόσμου, το  «Σαρλ Ντε Γκολ», βρίσκεται  στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συνοδεία μάλιστα της φρεγάτας «Σπέτσες» του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Ενώ, χθες ξεκίνησε η διακλαδική άσκηση Ελλάδας, Γαλλίας, ΗΠΑ , με την επωνυμία «Μέγας Αλέξανδρος-2020». Την ίδια ώρα ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Πατρίκ Μεζονάβ, με αφορμή τον κατάπλου του γαλλικού ελικοπτεροφόρου «Dixmude» στο λιμάνι του Πειραιά, χαρακτήρισε «ψευτοσυμφωνία» το τουρκο – λυβικό μνημόνιο.

Η Ελλάδα δίδει ιδιαίτερη σημασία στη συγκεκριμένη συνάντηση και δεν είναι τυχαίο ότι αύριο στο Παρίσι, θα συνοδεύουν τον Έλληνα Πρωθυπουργό πλειάδα κορυφαίων υπουργών και υφυπουργών: Άδωνις Γεωργιάδης, Χρ. Σταικούρας, Κώστας Καραμανλής, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Χάρης Θεοχάρης, Γιάννης Τσακίρης, Θοδ. Σκυλακάκης, Θοδ. Καράογλου και Νίκος Παπαθανάσης.

 

Ελλάδα-Γαλλία συμμαχία

Παραδοσιακά η Γαλλία συμπαραστέκεται στην Ελλάδα, αλλά σήμερα το κλίμα μεταξύ των δυο χωρών είναι εξαιρετικό.

Μόλις λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα, ο Γάλλος Πρόεδρος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα αναφερόμενος στην κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα. Ιδιαίτερα υπογράμμισε ότι  η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες στην οικονομική ζώνη της Κύπρου. Ενώ ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρινό Λεμέρ ήταν ακόμη πιο σαφής. Μιλώντας στην «Καθημερινή»  «ουδεμία απειλή κατά της κυπριακής και της ελληνικής κυριαρχίας θα γίνει αποδεκτή», τόνισε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας την Άγκυρα να σταματήσει τις εχθρικές ενέργειες και να ρίξει τους τόνους, που βάζουν «μπουρλότο» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δυο παρεμβάσεις καίριας σημασίας που δείχνουν ότι  η Γαλλία είναι σταθερός σύμμαχος, που δεν λοξοκοιτά προς την Τουρκία, ενώ ταυτόχρονα πιέζει και την Ευρωπαϊκή Ένωση, να λάβει πιο σαφή θέση στην κόντρα Ελλάδας-Τουρκίας, με δεδομένο ότι η Αθήνα είναι μέλος της, ενώ η Άγκυρα επιδιώκει να παίξει το ρόλο του ισχυρού περιφερειακού παίχτη στη περιοχή.

 

Η «καυτή» ατζέντα

Στη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν επι τάπητος θα τεθούν τόσο τα ευαίσθητα εθνικά θέματα, όσο και οικονομικά ζητήματα καθώς μεταξύ των δυο ανδρών υπάρχει συναντίληψη για τη διαχείριση τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει στο Γάλλο πρόεδρο το αγκάθι της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης και τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη διάσκεψη του Βερολίνου και ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα ακούσει τις απόψεις και τις θέσεις της Γαλλίας για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν στη διπλωματική σκακιέρα.

Η παρουσία επίσης πολλών υπουργών που προΐστανται σε παραγωγικά χαρτοφυλάκια προϊδεάζει και για το βάθος των συζητήσεων που θα γίνουν σε οικονομικό επίπεδο. Στην κορυφή της ατζέντας των δυο ανδρών είναι και οι επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.

«Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλο δυναμικό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι γαλλικές επιχειρήσεις συνεργάζονται στενά με αντίστοιχες ελληνικές μέσω συμπράξεων και μεταφοράς τεχνογνωσίας. Στο φόρουμ της 29ης Ιανουαρίου, θα αναδειχθούν επενδυτικές ευκαιρίες στον συγκεκριμένο τομέα ενώ οι γαλλικές εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από τα επενδυτικά τους σχέδια στην Ελλάδα», επεσήμανε  στην Καθημερινή ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, δίνοντας και το στίγμα της συζήτησης στο Παρίσι.

Αντικείμενο της συζήτησης θα είναι και η  ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού με την αγορά δύο φρεγατών με  οικονομικούς όρους, που θα μπορεί να ικανοποιήσει η Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ