today-is-a-good-day
12.4 C
Athens

Αγροτικό συλλαλητήριο στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο την 1η Φεβρουαρίου

Ευρύ κάλεσμα για δυναμική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, που διοργανώνουν την 1η Φεβρουαρίου, με αφορμή την 28η διεθνή έκθεση Agrotica, απηύθυναν σήμερα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, σε όλους τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, αλλά και στο εμπορικό κίνημα και τους αυτοαπασχολούμενους. Το συλλαλητήριο θα αρχίσει μπροστά στην πύλη Εμπορίου του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, στις 12 το μεσημέρι της 1ης Φεβρουαρίου. Μάλιστα, όπως τονίστηκε, στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, στο συλλαλητήριο που θα γίνει επί της οδού Εγνατίας, δεν αποκλείεται να δώσουν το “ παρών” και τρακτέρ, ενώ στον προγραμματισμό των διοργανωτών του εντάσσεται η πρόθεση να κλείσουν συμβολικά το δρόμο. Διευκρινίστηκε δε ότι στις φετινές κινητοποιήσεις δεν θα υπάρξει  αποκλεισμός της εθνικής οδού, αλλά συμβολικοί αποκλεισμοί δρόμων σε σημεία όπου έχουν στηθεί και στήνονται αγροτικά μπλόκα.
“ Μας ασκούνται φοβερές πιέσεις, για να μην στήσουμε φέτος μπλόκα ανά την Ελλάδα” υποστήριξε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, επικεφαλής της Πανελλαδικής Γραμματείας Επιτροπής Μπλόκων και απευθυνόμενος στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα είπε: “ Από το σπίτι και τον καναπέ δεν κερδήθηκε ποτέ τίποτα. Φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά είναι αναγκαία η μαζική συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων στις κινητοποιήσεις που κάνουμε όλο το χρόνο. Μιλάμε για την επιβίωση του πρωτογενούς τομέα και πρέπει επιτέλους να καταστεί ξεκάθαρο και σαφές σε όλους, ότι οι κινητοποιήσεις μας δεν είναι πολιτικά υποκινούμενες, Είμαστε άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, που όμως ενώνουμε δυνάμεις και αγωνιζόμαστε, διεκδικώντας την επιβίωσή μας”. Επισήμανε ότι τα μπλόκα αγροτών στους δρόμους είναι η μοναδική μορφή πίεσης προς την κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα «να πιστέψουν ότι τα τρακτέρ είναι δύναμη».
Προμετωπίδα των αιτημάτων για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις είναι σύμφωνα με τον κ. Μαρούδα η εφαρμογή και ισχύς εγγυημένων κατώτερων τιμών για τα προϊόντα που παράγονται, “ ώστε να μπορούμε να ζούμε αξιοπρεπώς”, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρούδας, λέγοντας ότι μεταξύ των διεκδικήσεών τους συμπεριλαμβάνονται -μεταξύ άλλων-η παροχή στους αγρότες και κτηνοτρόφους αφορολόγητου πετρελαίου όπως δίνεται στους εφοπλιστές, αλλά και να μην ιδιωτικοποιηθεί ο ΕΛΓΑ και “ να κάνει δίκαια και πιο γρήγορα  τη δουλειά για την οποίο τον πληρώνουμε”.
“ Είμαστε ο αποδιοπομπαίος τράγος. Είναι μονόδρομος ο αγώνας και καλούμε τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα να σηκωθούν από τον καναπέ τους και να αγωνιστούν, προτού μπουν άλλοι και τους σηκώσουν από τον καναπέ για να τους τον κατάσχουν”, επισήμανε από την πλευρά του το μέλος της γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, Χρήστος Κάμτσης, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Πέλλας “ Ενότητα” και συμπλήρωσε: “ για να απαντήσουμε στα παπαγαλάκια των εκάστοτε κυβερνώντων ότι βγαίνουμε κάθε Ιανουάριο στον δρόμο (επειδή τότε δεν έχουμε δουλειά), τους λέμε ότι έχουμε 365 τον χρόνο δουλειά και πολλές φορές δεν μας φτάνουν αυτές οι μέρες”.
“ Παλεύουμε μόνοι μας για να μπορέσουμε να αποδώσουμε στα σπίτια μας κι στον εαυτό μας. Η κτηνοτροφία έχει μειωθεί κατά 40%. Νέοι άνθρωποι δεν έχουν μείνει στον τόπο μας και δεν υπάρχουν αγροτικά χέρια. Δεν βγαίνουμε στον δρόμο από αντίδραση”, επισήμανε από την πλευρά της η πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου, Διαμάντω Κρητικού και πρόσθεσε: “ δεν βγαίνουμε στον δρόμο από συνήθεια, ούτε επειδή δεν έχουμε κάτι καλύτερο να κάνουμε. Τα αιτήματά μας μένουν ίδια, γιατί απλώς κανείς ποτέ δεν έσκυψε να τα λύσει”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ