today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Άδωνις Γεωργιάδης: Η ανάπτυξη θα έρθει από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις

«Η ανάπτυξη θα έρθει από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι το κράτος πρέπει να στηρίζει και να διευκολύνει την επιχειρηματικότητα.

Ανέφερε, ότι όλες οι ενδείξεις για την ελληνική οικονομία δείχνουν θετικές στη νέα περίοδο και πρόσθεσε ότι εάν αξιοποιηθεί η συγκυρία, μέσα από τη συνεργασία όλων, κυβέρνησης, φορέων, επιμελητηρίων, αυτοδιοίκησης και μέσα από τη σκληρή δουλειά υπάρχουν οι προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον.

«Θα ζήσουμε μια καταπληκτική χρονιά. Όλοι οι πρόδρομοι δείκτες πιστοποιούν ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε μια καινούργια περίοδο, όπου, εάν όλοι κάνουν το καθήκον τους και εμείς και τα παιδιά μας θα απολαύσουμε μια καλύτερη ζωή».

Ο υπουργός ανέφερε ότι η χθεσινή αναβάθμιση της οικονομίας της Ελλάδος από τον οίκο Fitch – για την οποία υπογράμμισε ότι ήρθε «πολύ νωρίτερα» του αναμενόμενου – είναι μια ένδειξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, που «όλοι βλέπουν» ότι «κινείται με πολύ μεγάλη ταχύτητα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο υπουργός επεσήμανε την αξία των επιχειρήσεων, ιδιαιτέρως των μικρομεσαίων, που αποτελούν όπως είπε το 70% της ελληνικής επιχειρηματικότητας, στην ανάπτυξη και στην οικονομία.

«Η ανάπτυξη θα έρθει από τον ιδιωτικό τομέα. Η ανάπτυξη θα έρθει από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Και δίχως αμφιβολία το κράτος πρέπει να κάνει τη ζωή αυτών των επιχειρήσεων ευκολότερη, όχι δυσκολότερη» είπε ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε:

«Αισθανόμαστε την ψήφο του ελληνικού λαού, ως μια πολύ μεγάλη τιμή, ως μια πολύ μεγάλη ευθύνη, στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε. Προσπαθούμε να κάνουμε όσα περισσότερα μπορούν να γίνουν».

Ο υπουργός αναφέρθηκε στους νόμους που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση, τον αναπτυξιακό, το φορολογικό και άλλα μέτρα που αναμένονται όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και μίλησε για την ανάγκη μέσα από τη στήριξη στην επιχειρηματικότητας να κερδηθούν νέες θέσεις εργασίας και να δημιουργηθούν συνθήκες που θα επιτρέψουν στα νέα παιδιά που έφυγαν στο εξωτερικό να επιστρέψουν στη χώρα. Πρόσθεσε, ότι τα επιτόκια έχουν πέσει, το επενδυτικό περιβάλλον γίνεται καλύτερο και αυτή η συγκυρία πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

«Να μετατρέψουμε το εν δυνάμει σε ενεργεία αυτό που μπορεί να γίνει στο να γίνει. Και θα συμβεί αν όλοι δουλέψουμε όπως πρέπει» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και πρόσθεσε:

«Να μας κυνηγάτε, να μας πιέζετε για να κάνουμε πράγματα γρηγορότερα. Ελάτε να αξιοποιήσετε την καλή μας διάθεση, της κυβερνήσεως Μητσοτάκη, για να κάνουμε πράγματα. Εγώ, δεν ισχυρίζομαι ότι έχουμε τη σοφία και τα ξέρουμε όλα. Αντιθέτως. Ελάτε να μας υποδείξετε. Αν έχετε να μας πείτε, κάτι που έχει ξεφύγει από την προσοχή μας και μπορούμε να λειτουργήσουμε, ελάτε να το κάνουμε, να συνεργαστούμε».

Ο υπουργός επεσήμανε ότι υπάρχουν πλέον οι προοπτικές καλυτέρευσης της ζωής όλων, αρκεί όλοι να εργαστούν σε κοινή κατεύθυνση, όπως είπε, για «να απολαύσουμε όλοι ένα καλύτερο μέλλον».

«Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Η Ελλάδα δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο. Τώρα πρέπει να δράσουμε αποτελεσματικά και να δούμε τους καρπούς των προσπαθειών μας».

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε τοπικά έργα και υποδομές, που αφορούν έργα διασύνδεσης του λιμανιού με το σιδηρόδρομο και την ΠΑΘΕ και τοπικά έργα στη δυτική Θεσσαλονίκη, άλλα που σχεδιάζονται και άλλα που ήδη υλοποιούνται και σε όλη τη Θεσσαλονίκη και που θα συμβάλουν σημαντικά στην προσπάθεια να παίξει το σημαντικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Πρόσθεσε, ότι όταν έρχεται στη Θεσσαλονίκη, μένει στη δυτική πλευρά της πόλης και την αγαπά, ενώ αναγνώρισε, απαντώντας σε σχετική αναφορά του τοπικού μητροπολίτη, ότι ανεξαιρέτως όλες οι κυβερνήσεις στο παρελθόν «δεν φέρθηκαν στη δυτική Θεσσαλονίκη με τον τρόπο που της άξιζε». Ευχαρίστησε, επίσης, την εκκλησία για τη συνολική προσφορά της στα χρόνια της κρίσης, επισημαίνοντας κυρίως τις πρωτοβουλίες της στη Δυτική Θεσσαλονίκη και εξήρε την προσωπική συμβολή του μητροπολίτη κ.κ. Βαρνάβα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν βουλευτές, δήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων, επιμελητηρίων, κ.α.

Χαιρετισμός Θ. Καράογλου

«Να ευχηθώ να είναι μια καλή χρονιά να ξεχάσουμε τη δύσκολη δεκαετία που αφήσαμε πίσω και να χαμογελάσουμε στο σήμερα και στο αύριο» είπε στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου και πρόσθεσε:

«Ξεκίνησε μια καινούργια δεκαετία, αγωνιζόμαστε να είναι η δεκαετία της αλλαγής σελίδας, της ανάπτυξης της ελπίδας της προοπτικής για τον τόπο μας».

«Η Ελλάδα δείχνει σήμερα έτοιμη να γυρίσει σελίδα» τόνισε ο Α. Καπνοπώλης

«Το 2020 είναι μια χρονιά, που μπορεί να αποτελέσει ορόσημο, στην προσπάθεια της χώρας για επιστροφή στην κανονικότητα, μετά από μια πολυετή κρίση» τόνισε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης, χαιρετίζοντας τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδη, με τον οποίο νωρίτερα είχε, όπως είπε, μία «ιδιαίτερα παραγωγική» συνάντηση.

Ο πρόεδρος του ΒΕΘ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, αφού κατόρθωσε να διορθώσει «σημαντικές ανισορροπίες» του παρελθόντος και να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των αγορών «δείχνει σήμερα έτοιμη να αλλάξει σελίδα».

Ο κ. Καπνοπώλης επεσήμανε ότι στη διάρκεια του περασμένου χρόνου «υπήρξαν αρκετές θετικές εξελίξεις, οι οποίες δημιουργούν προσδοκίες» για την αγορά και την οικονομία το επόμενο διάστημα, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στα μέτρα της κυβέρνησης, το φορολογικό, τον αναπτυξιακό νόμο και τις επικείμενες «αλλαγές στο ασφαλιστικό», που και αυτές θα συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους». Σημείωσε, ότι προτεραιότητα είναι «η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και η αποκατάσταση των ομαλών συνθηκών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων».

Ο πρόεδρος του ΒΕΘ υπογράμμισε ότι η επιχειρηματική κοινότητα περιμένει περισσότερες δράσεις για την ενθάρρυνση νέων επενδύσεων και την ολοκλήρωση διαρθρωτικών παρεμβάσεων. Επεσήμανε ότι παρά τις «θετικές» προοπτικές, το διεθνές περιβάλλον γίνεται «όλο και πιο αβέβαιο» και δεν υπάρχουν «περιθώρια εφησυχασμού», αφού «το διεθνές εμπόριο δοκιμάζεται, ενώ στην ευρύτερη γειτονιά μας, την Αν. Μεσόγειο, τα προβλήματα είναι πολλά και περίπλοκα».

«Αυτό σημαίνει ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου θα πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αφήσουν στην άκρη τις μικροκομματικές τους αντιπαλότητες, προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον. Η θωράκιση της Ελλάδας απέναντι στις εξωτερικές προκλήσεις, αλλά και η επίτευξη του μεγάλου στόχου, που είναι η οριστική ανάκαμψη της οικονομίας και η αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών απαιτούν σύνεση, συναίνεση και συνεργασία» είπε ο κ. Καπνοπώλης και συνέχισε:

«Στη νέα δεκαετία που μόλις ξεκίνησε, πρέπει να είμαστε όλοι δυναμικά παρόντες, επιχειρηματίες με όραμα, παραγωγικοί φορείς με προτάσεις αλλά προπάντων η πολιτεία οφείλει να δημιουργήσει ένα γόνιμο έδαφος, στο οποίο οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να αναπτυχθούν, να απελευθερώσουν τις δυνάμεις τους και να προσθέσουν αξία στην εθνική οικονομία».

Χαιρετισμοί μητροπολίτη κ. κ. Βαρνάβα, Κ. Ζέρβα, Κ. Γιουτίκα, Λ. Κυρίζογλου

Ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. κ. Βαρνάβας έδωσε τις ευχές του και τόνισε ότι στη διάρκεια της κρίσης «η ενότητα μας διασφαλίστηκε, μέσα από την προσφορά της αγάπης, που οι φτωχοί τάιζαν τους φτωχότερους για να κρατηθεί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Ως μητροπολίτης στη Δυτική Θεσσαλονίκη, κάλεσε τον υπουργό Ανάπτυξης «να αγκαλιάσει» ακόμη περισσότερο αυτή την περιοχή, η οποία, όπως είπε, χρειάζεται υποδομές «για να γίνουν αγκωνάρι για την ανάπτυξη».

«Η ανάπτυξη δεν έρχεται δια μαγείας, χρειάζεται περισσότερη δουλειά, περισσότερη προσοχή, ενότητα και αγάπη» είπε ο μητροπολίτης.

«Αυτά τα τέσσερα χρόνια που είμαστε όλοι ταγμένοι να φέρουμε στη Θεσσαλονίκη τις υποδομές, την ανάπτυξη, τις δουλειές, να σταματήσουμε να μεμψιμοιρούμε και να είμαστε περήφανοι για τις νίκες που καταφέρνουμε στην πόλη μας» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και πρόσθεσε :

«Για αυτό δεσμεύομαι απέναντι σας. Εύχομαι η Θεσσαλονίκη να έχει μια χρυσή δεκαετία».

Ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Γιουτίκας, μετέφερε τις ευχές του περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, ευχαρίστησε τη διοίκηση του ΒΕΘ για την καλή συνεργασία με την ΠΚΜ και έδωσε ευχές στα μέλη του ΒΕΘ.

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου ευχήθηκε επίσης στα μέλη του ΒΕΘ «υγεία, χαρά και κάθε προκοπή» και μίλησε για την ανάγκη ανάπλασης του δυτικού μετώπου και γενικότερα την επιτάχυνση και την υλοποίηση έργων που αφορούν τη δυτική Θεσσαλονίκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ