Η ΔΗΜΑΡ χαιρετίζει την εκλογή της Κ.Σακελλαροπούλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας

194

Την ανάγκη το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να γίνουν περισσότερα και πιο γενναία βήματα προς την κατεύθυνση της ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον σύγχρονο ενιαίο φορέα της αριστεράς, υπογραμμίζει η σημερινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.

Η Κεντρική Επιτροπή προτείνει «ανοιχτές μαζικές διαδικασίες συμμετοχής στη διαμόρφωση της πολιτικής μας. Με ηλεκτρονική διαβούλευση κατά τη διαδικασία συγγραφής του προγράμματος. Για να δοθεί νέα ώθηση στο άνοιγμα του φορέα και στην βελτίωση της αντιστοίχισης ψηφοφόρων/μελών, ανάγκη την οποία ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει επισημάνει, υπάρχουν δύο προϋποθέσεις: πρώτον η πολιτική, να εμπνεύσουμε πολιτικά τους προοδευτικούς πολίτες και να απαντήσουμε στα κρίσιμα πολιτικά επίδικα της εποχής και δεύτερον η οργανωτική δημιουργώντας πραγματικά ανοιχτές διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα χωρίς διαφόρου είδους προσκόμματα. Για αυτό η ΔΗΜΑΡ προτείνει να δοθεί ο λόγος στη βάση για κρίσιμα ζητήματα επικαιρότητας, πολιτικής κατεύθυνσης και για τον τίτλο σε μία ανοιχτή διαδικασία με κάλπη όπου θα τοποθετηθούν τα μέλη και όσοι προοδευτικοί πολίτες θέλουν να εγγραφούν και να γίνουν μέλη μέσω αυτής της συλλογικής διαδικασίας. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί τόσο το άνοιγμα και η εγγραφή δεκάδων χιλιάδων νέων μελών όσο και η ανταπόκριση μας στην απαίτηση του κόσμου για λήψη αποφάσεων με απόλυτα δημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες και με τον πρώτο λόγο στα μέλη. Η πορεία ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού θα πρέπει να είναι μια ανοιχτή, μαζική και δημοκρατική διαδικασία, που θα γίνει υπόθεση όλων των προοδευτικών πολιτών της χώρας».

«Σε αυτή τη βάση η ΔΗΜΑΡ μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και όλες τις δυνάμεις που αποτελούν το σχήμα της Προοδευτικής Συμμαχίας πορευόμαστε με στόχο έναν σύγχρονο φορέα της Αριστεράς. ‘Αλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι σήμερα ο βασικός εκφραστής των θέσεων της ανανεωτικής δημοκρατικής αριστεράς. Στόχος μας είναι το επόμενο διάστημα και μέχρι το Μάιο να έχουν διαμορφωθεί οι πολιτικές και οργανωτικές προϋποθέσεις για έναν ενιαίο φορέα της αριστερής προοδευτικής παράταξης. Το 5ο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, που θα διεξαχθεί στις 28 και 29 Μαρτίου, φιλοδοξεί να συμβάλλει ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση».

Η Κεντρική Επιτροπή απευθύνεται «σε όλα τα μέλη και τους φίλους της ΔΗΜΑΡ, αλλά και σε όλους τους αριστερούς προοδευτικούς πολίτες που κατά καιρούς συμμετείχαν ή υποστήριξαν τη ΔΗΜΑΡ, και τους καλούμε να συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις διαδικασίες της ανασυγκρότησης και του μετασχηματισμού. Στις ανοιχτές συνελεύσεις, στις προσυνεδριακές διαδικασίες, σε κάθε δράση που θα προωθεί τον εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας. Να διαμορφώσουμε μαζί τις προϋποθέσεις για έναν ισχυρό πλουραλιστικό φορέα της αριστεράς που θα δώσει προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας».

Η Κεντρική Επιτροπή αναφέρεται στις ιδιαίτερα ανησυχητικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου υπογραμμίζοντας ότι «απαιτείται ένα αρραγές εθνικό μέτωπο, μακριά από μικροκομματικές λογικές που είχε η ΝΔ ως αντιπολίτευση» και προσθέτει «Για εμάς η λύση θα προέλθει με συνεννόηση στη βάση του διεθνούς δικαίου και όχι με λογικές πολεμικών συγκρούσεων. Θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και αν δεν υπάρξει κοινό έδαφος, να αρχίσουμε συνομιλίες για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης βάσει συνυποσχετικού για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Ταυτοχρόνως, απαιτείται να ληφθούν εκ νέου πρωτοβουλίες για επίλυση του Κυπριακού στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για να κοπάσουν οι εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που προκαλούν τα ζητήματα αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων.

Για το προσφυγικό σημειώνει: «Απαιτούνται άμεσα πρωτοβουλίες για κοινή ευρωπαϊκή λύση του προσφυγικού με δίκαιη κατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια ώρα στη χώρα μας πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία αποσυμφόρησης των νησιών με αναλογική κατανομή των προσφύγων στην ενδοχώρα».

Αναφέρεται στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: «Η ΔΗΜΑΡ χαιρετίζει την εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι σημαντικό γεγονός ότι εκλέχθηκε μία γυναίκα από τον προοδευτικό χώρο ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ευρεία πλειοψηφία. Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη διαδρομή της ως ανώτατη δικαστικός έδωσε σημαντικά δείγματα γραφής υπέρ μιας προοδευτικής ατζέντας σε αντίθεση με όλα όσα πρεσβεύει το κόμμα της ΝΔ…Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο της ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε μια δύσκολη εποχή για την χώρα».

Αναφέρεται και στο εκλογικό σύστημα υπογραμμίζοντας ότι «Η ΔΗΜΑΡ στήριξε και ψήφισε την καθιέρωση της απλής αναλογικής από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016, μια απ’ τις σημαντικότερες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων. Παραμένουμε σταθεροί σε αυτή τη θέση μας για να μην αλλοιώνεται η βούληση των εκλογέων και γιατί είναι επιτακτική η ανάγκη εμπέδωσης μιας κουλτούρας προγραμματικών συγκλίσεων. Η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να αλλάξει εκ νέου τον εκλογικό νόμο, καταργώντας την απλή αναλογική και επαναφέροντας το μπόνους έως και 50 εδρών, συνιστά οπισθοδρόμηση σε ένα σύστημα ανισοτιμίας της ψήφου».

Σημειώνει ακόμη ότι «Οι εξελίξεις στα εργασιακά δικαιώματα κατά το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης αποδεικνύουν το νεοφιλελεύθερο πρόσωπο της ΝΔ… Για εμάς στη ΔΗΜΑΡ, που δώσαμε μάχη υπέρ των εργασιακών δικαιωμάτων σε πολύ δύσκολες περιόδους, κανένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς πολιτικές ενίσχυσης της εργασίας και των χαμηλών εισοδημάτων και χωρίς ένα σύγχρονο κράτος παροχής κοινωνικών υπηρεσιών.

Στον τομέα της παιδείας η ΝΔ κινείται με νεοφιλελεύθερες εμμονές σε όλα τα επίπεδα. Για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης δεν έχει αναπτύξει κανένα απολύτως σχέδιο… Το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται η ΝΔ είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ιδιωτικών κολλεγίων.

Για την εγκληματικότητα υποστηρίζει ότι αυξάνεται ενώ το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών μειώνεται…«Η κυβέρνηση της ΝΔ εμφανίζεται ότι έχει ψηλά την ατζέντα της ασφάλειας, αλλά αυτό που βλέπουμε είναι μόνο επικοινωνιακά σόου και επανειλημμένα φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας σε βάρος πολιτών. Η ασφάλεια είναι κοινωνικό δικαίωμα και σε καμία περίπτωση δεν θα το χαρίσουμε στη συντηρητική παράταξη. Η κυβέρνηση οφείλει να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και των πραγματικών προβλημάτων ασφάλειας, για τα οποία μέχρι στιγμής δεν κάνει τίποτα.