today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

Πρόοδος στη συνάντηση Κ. Χατζηδάκη – θεσμών για τα θέματα ενέργειας

Πρόοδος στα ανοιχτά θέματα της μεταμνημονιακής αξιολόγησης του τομέα ενέργειας σημειώθηκε στη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού Γεράσιμου Θωμά με τους επικεφαλής των θεσμών.

Ειδικότερα, σε σχέση με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν:

-Η πρόοδος για την υλοποίηση του Target Model. Όπως επισημάνθηκε, συνεχίζεται η προετοιμασία από τον ΑΔΜΗΕ και το Χρηματιστήριο Ενέργειας με στόχο την έναρξη λειτουργίας τον Ιούνιο. Οι δύο φορείς συνεργάζονται με τους ομολόγους τους από Ιταλία και Βουλγαρία και για την σύζευξη των αγορών που είναι το επόμενο βήμα.

-Η πρόσβαση των ανταγωνιστών στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ, στη βάση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στην συγκεκριμένη πηγή ενέργειας. Όπως έγινε γνωστό, συνεχίζεται ο εποικοδομητικός διάλογος της ελληνικής πλευράς με την Κομισιόν με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Κατά τη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες, χθες Τετάρτη, σημειώθηκε πρόοδος προς την εξεύρεση μιας λύσης με άξονες αφενός την ταχεία απολιγνιτοποίηση και αφετέρου την πώληση συγκεκριμένων ποσών ενέργειας από τη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ.

Για τους μηχανισμούς διακοψιμότητας (αμοιβή των μεγάλων καταναλωτών για περιορισμό της ζήτησης σε ώρες αιχμής) και ευελιξίας (αμοιβή των παραγωγών για τη διαθεσιμότητα των μονάδων τους), η ελληνική πλευρά έχει προκοινοποιήσει τις προτάσεις της στην γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Οι προτάσεις συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες και σημειώθηκε πρόοδος.

Τέλος, στη συνάντηση έγινε επισκόπηση του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού, του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών, της πορείας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, καθώς και ρυθμιστικών θεμάτων ενόψει της κατάθεσης από τις Εταιρείες Διανομής Αερίου των αναθεωρημένων αναπτυξιακών τους σχεδίων, ώστε να είναι ευθυγραμμισμένα με τους στόχους του ΕΣΕΚ.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ