today-is-a-good-day
21.8 C
Athens

Γκρίνιες και προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς το συνέδριο

Δρόμος στρωμένος με «αγκάθια» και γκρίνιες είναι η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, καθώς στο εσωτερικό του  υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις, από τις πολυάριθμες συνιστώσες, που απειλούν ακόμη και την ενότητα της Κουμουνδούρου, ενόψει του συνεδρίου, την ερχόμενη Άνοιξη.

Οι διαφωνούντες, που δεν μετέχουν στην νέα ηγετική ομάδα, που χαράσσει τη γραμμή και λαμβάνει τις επιτελικές αποφάσεις, έχουν αρχίσει και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, για την περαιτέρω πορεία του κόμματος.

Η αιχμηρή κριτική τους εστιάζεται σε μια σειρά από λόγους που προκαλούν πονοκέφαλο στον Αλέξη Τσίπρα, καθώς βλέπει το «φάντασμα» της εσωστρέφειας να επιστρέφει δριμύτερο.

Το πρώτο αγκάθι είναι οι νεοφερμένοι πασοκογενείς και ο ρόλος τους στο νέο κόμμα. Η Κίνηση των 53, με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και με ισχυρούς συμμάχους τους Φίλη, Σκουρλέτη και Βούτση, διαπραγματεύονται  με την ηγεσία του κόμματος για το ποιος θα είναι ο επόμενος γραμματέας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αριστερή συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει βέτο, για όλους τους υποψηφίους που προέρχεται από το παλαιό ΠΑΣΟΚ. Ο νυν γραμματέας Πάνος Σκουρλέτης, αναφερόμενος στις λεγόμενες «πράσινες» μεταγραφές υποστηρίζει στις κατ ιδίαν συζητήσεις του ότι  λειτουργούν με τυχοδιωκτικούς ορούς, καθώς αλλάξαν πολιτική στέγη, μόλις διαπίστωσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει κόμμα εξουσίας.

Σημειώνεται ότι ορισμένοι εξ αυτών, όπως ο Γ. Ραγκούσης στο παρελθόν, ήταν λάβροι στις δηλώσεις τους κατά του Αλέξη Τσίπρα.

«Ο Τσίπρας είναι τόσο λίγος που σε κάνει να νιώθεις ότι πλέον όταν τον επικρίνεις είναι…σαν να κλέβεις εκκλησία», είχε γράψει σε τουιτ, όταν ακόμη ήταν στο ΠΑΣΟΚ.

Τις τελευταίες ώρες, όμως, στο παρασκήνιο κυκλοφορεί και ένα κείμενο, που φέρεται να διακινείται από την   Κίνηση των 53, προκειμένου να αποκλειστούν από το συνέδριο του κόμματος, οι νεόκοπες μεταγραφές, ώστε  ο ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει το αμιγώς αριστερό πρόσημο του.

Οι εμπνευστές αυτού του ιδιαιτέρως αιχμηρού κειμένου, που συγκεντρώνουν υπογραφές, ζητούν από την ηγεσία, όλοι αυτοί να μην έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλά να παραστούν στο συνέδριο, ως παρατηρητές!

Το δεύτερο αγκάθι σχετίζεται με την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος. Οι «σκληροπυρηνικοί» αριστεροί δεν επιθυμούν καμία συναίνεση προς τη κυβέρνηση και ζητούν από τον Αλέξη Τσίπρα να επιστρέψει και στις παλιές και δοκιμασμένες τακτικές του κόμματος, ήτοι πορείες, καταλήψεις και τα συναφή κόλπα της αριστεράς.

Στο πλαίσιο αυτό ασκούν και κριτική για την απόφαση του κόμματος να υπερψηφίσει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για το ύπατο αξίωμα της χώρας.

«Συρθήκαμε πίσω από την επιλογή του Μητσοτάκη», είναι η πιο συχνή ατάκα, που ακούει κανείς στο χώρο της συγκεκριμένης συνιστώσας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ