today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Επιστολή Μ. Τσαμάζ προς τους εργαζόμενους του Ομίλου ΟΤΕ

Με επιστολή – απάντηση προς τους εργαζόμενους του ομίλου ΟΤΕ, η οποία εστάλη αργά χθες βράδυ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μιχάλης Τσαμάζ ενημερώνει για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στις συνομιλίες με το Δ.Σ της ΟΜΕ ΟΤΕ για την υπογραφή της ΕΣΣΕ.

Ο Μ. Τσαμάζ στην επιστολή του δηλώνει πως από την αρχή των συζητήσεων για υπογραφή ΕΣΣΕ στην OTE Α.Ε., η εταιρεία προσήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με πρόθεση για διάλογο, επιδιώκοντας μια έντιμη συμφωνία με στόχο την εργασιακή ειρήνη, σε μία βιώσιμη και ανταγωνιστική εταιρεία.  Και προσθέτει πως “Μολονότι το κλίμα εμπιστοσύνης κλονίστηκε με μία απεργία πρωτοφανούς διάρκειας, που σημαδεύτηκε από ακρότητες, η διοίκηση, την επόμενη ημέρα της λήξης της απεργίας, κάλεσε την ΟΜΕ-OTE για συνέχιση των συζητήσεων».

Μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις και αμοιβαίες υποχωρήσεις, διαμορφώθηκε και υπογράφτηκε με τους εκπροσώπους της ΟΜΕ-OTE πρακτικό συμφωνίας για την κατάρτιση ΕΣΣΕ, διάρκειας 19 μηνών με τους εξής όρους:

* Για τους εργαζομένους της OTE Α.Ε. που έχουν προσληφθεί από το 2015 και μετά, αύξηση 5,5% από 1.1.2020 των μισθολογικών κλιμακίων και επιπλέον 2% από 31.7.2021. Αυτό θα σήμαινε ότι ο εισαγωγικός βασικός μισθός ενός νέου εργαζομένου θα ήταν σημαντικά υψηλότερος, τουλάχιστον +30% πάνω από τον κατώτατο βασικό μισθό που προβλέπεται στη νομοθεσία.

* Για τους εργαζομένους της OTE Α.Ε. που προσλήφθηκαν πριν από το 2015, και για τους οποίους ίσχυε μείωση των μισθολογικών κλιμακίων κατά 9,5% με 35ωρο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας, η νέα ΕΣΣΕ δεν θα προέβλεπε διασφάλιση των θέσεων εργασίας και θα προέβλεπε αντιστάθμιση της μείωσης κατά 4,5% από 1.1.2020, και κατά επιπλέον 4% από 31.7.2021, μολονότι το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας θα παρέμενε στις 35 ώρες. Από τις 31.7.2021 θα επανερχόταν το 40ωρο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας.

Ως διοίκηση, αναμένουμε την επίσημη απάντηση του ΔΣ της ΟΜΕ-OTE στην παραπάνω πρόταση. Ωστόσο, διαφαίνεται από τις συνεχιζόμενες εσωτερικές διενέξεις και ανατροπές στην Ομοσπονδία, ότι ο δρόμος προς μια πιθανή συμφωνία θα είναι δύσκολος».

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για υπογραφή συλλογικής σύμβασης «και με δεδομένο ότι τρεις από τους όρους της προηγούμενης ΕΣΣΕ (-9,5%, 35ωρο και διασφάλιση θέσεων εργασίας) έληξαν στις 30/12/2019, οι μισθοί των εργαζομένων της OTE Α.Ε. που προσλήφθηκαν πριν το 2015, και για τους οποίους ίσχυε μείωση των μισθολογικών κλιμακίων, επανέρχονται στα επίπεδα του 2011, από 31/12/2019. Από 1/2/2020, επανέρχεται το 40ωρο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας για όλους».

Ανεξάρτητα από την ΕΣΣΕ, συνεχίζει ο κος Τσαμάζ στην επιστολή του, “η εταιρεία επεξεργάζεται τα στοιχεία της αγοράς και σύντομα θα σας ανακοινώσουμε αναπροσαρμογές με βάση το ρόλο και την απόδοση σας, ειδικά των νεότερων και χαμηλόμισθων, ώστε να ενισχυθεί το εισόδημα και να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των αποδοχών σας.”

Τέλος, ο επικεφαλής του OTE «διαβεβαιώνει όλους τους εργαζόμενους προσωπικά πέρα από τις όποιες κινδυνολογίες ακούγονται» ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει τα θέματα που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό της με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ήθος και πρόθεση της διοίκησης είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος με αναπτυξιακές προοπτικές για τους εργαζομένους, και αμοιβές σύμφωνα με τη θέση, το ρόλο και την απόδοση, όπως αξίζει σε μία σύγχρονη ιδιωτική εταιρεία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ