today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

ΣΥΡΙΖΑ: Το ασφαλιστικό της ΝΔ φέρνει επιβαρύνσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες

«Το ασφαλιστικό της ΝΔ φέρνει επιβαρύνσεις για την μεγάλη πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών, αδικεί τους χαμηλοσυνταξιούχους και ωφελεί προκλητικά τους συνταξιούχους που εργάζονται ως μετακλητοί της κυβέρνησης», υπογραμμίζουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, για τις συντάξεις, οι εν λόγω πηγές σημειώνουν ότι «η δαπάνη που προβλέπεται στον προϋπολογισμό είναι κατά 200 εκατ. μικρότερη από ότι δαπανήθηκε το 2019». Ως εκ τούτου, επισημαίνουν, «είναι προφανές ότι συνολικά οι συνταξιούχοι θα λάβουν λιγότερα από ότι το 2019, παρά τον επικοινωνιακό ορυμαγδό ότι θα υπάρχουν γενικευμένες αυξήσεις».

«Η μόνιμη 13η σύνταξη καταργείται, άρα η μεγάλη πλειονότητα των χαμηλοσυνταξιούχων θα χάσει μία ολόκληρη σύνταξη», αναφέρουν οι πηγές της Κουμουνδούρου και συνεχίζουν υποστηρίζοντας ότι «μέρος μόνο των χρημάτων της 13ης σύνταξης θα κατευθυνθεί επιλεκτικά σε αυξήσεις σε λίγους, αλλά όχι στις χαμηλές συντάξεις, οδηγώντας έτσι σε μία ανάποδη αναδιανομή».

Επιπλέον, τονίζουν ότι «ακόμη και αυτοί που θεωρητικά αναμένουν αύξηση λόγω βελτίωσης κάποιων ποσοστών αναπλήρωσης, στην πράξη δεν θα την δουν», καθώς «θα είναι μόνο λογιστική αφού αυτή απορροφάται από την προσωπική διαφορά που θέσπισε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ προστατεύοντας τις καταβαλλόμενες συντάξεις, όπως τελικά ομολόγησε και ο ίδιος ο υπουργός».

«Την ίδια στιγμή που επιβαρύνονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι, με προκλητική ρύθμιση βολεύονται οι μετακλητοί των υπουργικών γραφείων, στους οποίους ο κ. Βρούτσης εξασφαλίζει ότι θα λαμβάνουν και μισθό και σύνταξη», συμπληρώνουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνολικά, σημειώνουν, από τους 2.542.000 συνταξιούχους, πραγματική μείωση στο ετήσιο εισόδημά τους από συντάξεις θα έχει το 90% των συνταξιούχων, ενώ «πραγματικές ωφέλειες στο ετήσιο εισόδημα τους από συντάξεις θα έχει μόνο το 10% των ήδη συνταξιούχων».

Σε ό,τι αφορά τις εισφορές, οι πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζουν ότι «το 90% των ελευθέρων επαγγελματιών θα έχει αύξηση 20% στις εισφορές τους». Όπως αναφέρουν, «επανέρχεται το άδικο σύστημα των κλάσεων που ευνοεί τα υψηλά εισοδήματα σε βάρος των χαμηλών και των μεσαίων», ενώ ως παράδειγμα φέρνουν την περίπτωση ενός δικηγόρου επαρχιακής πόλης με μόλις μία υπόθεση τον μήνα, ο οποίος θα πληρώνει τα ίδια με έναν μεγαλοδικηγόρο στο Κολωνάκι με υψηλότατα εισοδήματα.

«Στο επιχείρημα ότι οι υψηλότερες εισφορές σημαίνουν και υψηλότερες συντάξεις, θυμίζουμε ότι ήδη από το 2017 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε την δυνατότητα να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι υψηλότερες εισφορές εφόσον μπορούν για να λαμβάνουν υψηλότερες συντάξεις. Η μεγάλη διαφορά έγκειται στο ότι τώρα η υψηλότερη εισφορά καθίσταται υποχρεωτική για όλους, θίγοντας προφανώς τους επαγγελματίες των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων», καταλήγουν οι πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ