today-is-a-good-day
16.3 C
Athens

Στην Ολομέλεια ο νέος εκλογικός Νόμος: Από τη συναίνεση στη σύγκρουση

Μετά την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, με την υπερψήφιση της από 261 βουλευτές (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ), τα κόμματα της  αντιπολίτευσης, «σπάνε» την εκεχειρία και ετοιμάζονται για σύγκρουση με την κυβέρνηση, με αφορμή τον  νέο εκλογικό νόμο, που συζητείται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής.

Του Κώστα Πασίση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρώντας ότι στη νέα εποχή, η συναίνεση στα μεγάλα ζητήματα είναι κομβικής σημασίας, για τη μελλοντική πορεία της  επιμένει να επιζητεί τη διακομματική συνεννόηση.

Απόρροια αυτής της πολιτικής κουλτούρας  του ήταν και η χθεσινή αναφορά του. «Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επιβεβαιώνει ότι στα μεγάλα μπορούμε να συμφωνήσουμε για μια Ελλάδα που μπαίνει σε μια νέα εποχή με πρώτη γυναίκα Πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

Η κατάργηση της απλής αναλογικής, που είναι και το ζητούμενο, στο νέο εκλογικό νόμο, έχει ως στόχο, την  εξασφάλιση συνθηκών πολιτικής σταθερότητας και κυβερνησιμότητας, δυο απαραίτητων προϋποθέσεων, για την επίτευξη του νέου μεγάλου στοιχήματος, που είναι η μείωση των υπέρογκων πλεονασμάτων.

«Η κατάργηση της απλής αναλογικής αποτελεί άλλη μια προεκλογική δέσμευση της ΝΔ που υλοποιείται, από την αρχή της θητείας της και όχι στο τέλος, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, που άλλαξε γραμμή πλεύσης, μόλις διαπίστωσε την κατάρρευση των εκλογικών ποσοστών του», επισημαίνει με νόημα στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, σχολιάζοντας την αρνητική στάση του Αλέξη Τσίπρα.

Για το Μαξίμου, η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, να συναινέσει στην κατάργηση της απλής αναλογικής, αποτελεί δείγμα ηττοπάθειας, επειδή είναι Αξιωματική Αντιπολίτευση, που διεκδικεί την επάνοδο στην Εξουσία, όπως τουλάχιστον διατείνονται τα στελέχη της.

Να σημειώσουμε ότι μέχρι στιγμής ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει απαντήσει με πειστικότητα στο εν λόγω επιχείρημα της κυβέρνησης.

Ο «μύχιος» πόθος της Κουμουνδούρου είναι να γίνουν οι επόμενες εκλογές με απλή αναλογική και ο ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, με το ΚΙΝΑΛ και με ένα άλλο κόμμα τύπου ΑΝΕΛ.

Ένα σενάριο που με τα σημερινά δεδομένα κινείται μόνο στη σφαίρα της φαντασίας, όσων τρέφουν ανάλογους ευσεβείς πόθους.

Αίσθηση, ωστόσο προκαλεί η άρνηση της Φώφης Γεννηματά να υπερψηφίσει την  πρόταση της ΝΔ, με δεδομένο ότι ο νέος εκλογικός νόμος είναι παρόμοιος με αυτόν του ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με συνεργάτη του υπουργού Εσωτερικών, ο νέος  νόμος διακρίνεται για την εκλογική δικαιοσύνη του, την αναλογικότερη εκπροσώπηση των κομμάτων στη Βουλή, κυρίως όμως εξασφαλίζει σταθερή κυβέρνηση για το πρώτο κόμμα με ένα ποσοστό της τάξεως του 38%.

Τα δυο βασικά χαρακτηριστικά της κυβερνητικής πρότασης είναι:

Α. Η διατήρηση του bonus των 50 εδρών, αντί των 35 εδρών που θέλει το ΚΙΝΑΛ.

Β. Προβλέπει ως βασικό bonus τις 20 έδρες για όποιον συγκεντρώσει το 25% των ψήφων, αλλά από κει και πέρα δίνει 1 έδρα πρόσθετο bonus για κάθε επιπλέον 0,5% εκλογικό ποσοστό. Το ΚΙΝΑΛ επιθυμεί 1% αντί για 0,5% εκλογικό ποσοστό.

Σε παρασκηνιακό επίπεδο πάντως, η ερμηνεία που δίδεται για το «Όχι» της Φώφης Γεννηματά, σχετίζεται με το γεγονός ότι δεν υπάρχουν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για να ισχύσει άμεσα ο νέος νόμος, οπερ σημαίνει ότι το ΚΙΝΑΛ δεν έχει λόγο να φανεί ότι είναι η …ουρά της κυβέρνησης.

Στη σημερινή συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, το πολιτικό θερμόμετρο αναμένεται να εκτοξευθεί στα ύψη, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μετα το διάλλειμα της συναίνεσης, ετοιμάζονται για μάχη χαρακωμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ