today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Νταβός: Διμερείς επαφές με συμβολισμό θα έχει ο Πρωθυπουργός

Δύο διμερείς επαφές με αυξημένο συμβολισμό θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Νταβός στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Και οι δύο θα πραγματοποιηθούν αύριο λίγο πριν την επιστροφή του Πρωθυπουργού στην Αθήνα.

Του Νίκου Αρμένη

Πρόκειται για τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό καθώς και με τον Πρόεδρο της Περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν Νεσσερβάν Μπαρζανί.

Διόλου τυχαίες και οι δύο καθώς αποτελούν μία ακόμα επιβεβαίωση εκείνων που λένε ότι ο Πρωθυπουργός ακολουθεί στην εξωτερική πολιτική στρατηγική που διακρίνεται για τις ξεκάθαρες θέσεις της. «Η θολή διπλωματία και οι αντιφατικές ενέργειες και δηλώσεις ανήκουν στο παρελθόν», τονίζουν όσοι γνωρίζουν καλά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζουν ότι από τα πρώτα 24ωρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Χουάν Γκουαϊδό σε αντίθεση με την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου που είχε διαφοροποιηθεί επ’αυτού ακόμα και σε επίπεδο ΕΕ και δύσκολα έκρυβε τη συμπάθειά της για το καθεστώς του Ν. Μαδούρο.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σπεύσει μήνες πριν γίνει Πρωθυπουργός να δηλώσει ότι η ΝΔ υποστηρίζει ως νόμιμο προσωρινό Πρόεδρο στη Βενεζουέλα τον Γκουαϊδό.

Έμπειροι αναλυτές εκτιμούν ότι η ξεκάθαρη στήριξή του στον Χουάν Γκουαιδό ήταν μία από τις πολλές κινήσεις του οι οποίες έπαιξαν το ρόλο τους ώστε, μετά και το πρόσφατο ταξίδι στις ΗΠΑ, να μιλούν στο Μαξίμου για τις πιο ισχυρές ελληνοαμερικανικες σχέσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Τώρα, ως Πρωθυπουργός, θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει στο Νταβός για πρώτη φόρα με τον ίδιο τον Χουάν Γκουαϊδό, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το μήνυμά του προς τη διεθνή κοινότητα υπέρ της οριστικής αλλαγής σελίδας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ίσως μεγαλύτερη διπλωματικά αξία μπορεί να αποδειχτεί ότι έχει η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν Νεσσερβάν Μπαρζανί.

Σε μια περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα απέναντι στην Ελλάδα συνεχίζεται αμείωτη με αβάσιμες ενέργειες και επιθετικές αναφορές του Ταγίπ Ερντογάν ακόμα και για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιδιώκει να «χτίσει» συμμαχίες και καλές σχέσεις με οποιονδήποτε παράγοντα μπορεί να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο ηγέτης του Ιρακινού Κουρδιστάν είναι από τους αρχηγούς κρατών με τους οποίους ο Τούρκος Πρόεδρος διατηρεί μια αρκετά καλή σχέση και συνεργασία παρότι δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν υπάρχει και επιφυλακτικότητα μεταξύ τους. Έχουν πετύχει ωστόσο να διατηρούν ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας και αυτό από μόνο του έχει ξεχωριστή σημασία.

Το αίτημα για συνάντηση του Ν. Μπαρζανί με τον Κ.Μητσοτάκη διατυπώθηκε από την πλευρά του Προέδρου του Ιρακινού Κουρδιστάν και η απάντηση ήταν αμέσως θετική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ