today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Γκουαϊδό από Νταβός: «Δεν θα τα καταφέρουμε μόνοι»

Ο βενεζουελανός αντιπολιτευόμενος Χουάν Γκουαϊδό ζήτησε σήμερα τη βοήθεια της παγκόσμιας οικονομικής και πολιτικής ελίτ που συνεδριάζει στο Νταβός της Ελβετίας, διαβεβαιώνοντας πως «μόνοι μας, δεν θα τα καταφέρουμε».

Ο Γκουαϊδό, τον οποίο οι οργανωτές του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ περιγράφουν ως «πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας και αναγνωρισμένο από περισσότερες από 50 χώρες ως προσωρινό πρόεδρο», δήλωσε: «Αντιμετωπίζουμε μια διεθνή και εγκληματική κοινοπραξία, έχουμε ανάγκη τη βοήθειά σας».

Στο Νταβός ήταν που πέρυσι πολλοί αρχηγοί κρατών είχαν πρώτοι δηλώσει πως αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας. Και στις 23 Ιανουαρίου 2019, έναν ακριβώς χρόνο πριν από τη σημερινή ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, αυτός ο τότε άγνωστος στη διεθνή σκηνή πολιτικός, ο οποίος είχε μόλις εκλεγεί πρόεδρος του κοινοβουλίου, είχε αυτοανακηρυχθεί προσωρινός πρόεδρος μπροστά σ’ ένα πλήθος υποστηρικτών του στο Καράκας.

Έναν χρόνο αργότερα, η επίθεσή του εναντίον του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δεν έχει φέρει κάποιο αποτέλεσμα, παρά την υποστήριξη των ΗΠΑ, 35 ευρωπαϊκών χωρών και κρατών όπως η Κολομβία.

Ο Γκουαϊδό δήλωσε πως η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει μια «τραγωδία που δεν έχει προηγούμενο». «Η Βενεζουέλα δεν είναι μια εμπόλεμη χώρα, δεν ακούμε να πέφτουν οι βόμβες, όμως αισθανόμαστε το κλάμα, τον πόνο των μανάδων».

Στον Γκουαϊδό έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από την επικράτεια της Βενεζουέλας. Ωστόσο τη Δευτέρα μετέβη στην Κολομβία. Από εκεί πήγε στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Βέλγιο και μετά στην Ελβετία, όπου προβλέπεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, έναν από τους μείζονες υποστηρικτές του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ